Stela Grigoraş: ”Comunicarea în interiorul sistemului național de protecție socială trebuie sa fie  eficientă” 

Stela Grigoraş: ”Comunicarea în interiorul sistemului național de protecție socială trebuie sa fie  eficientă” 

”Comunicarea în interiorul sistemului național de protecție socială trebuie sa fie  eficientă, iar relațiile între autoritatea centrală și structurile teritoriale de asistență socială trebuie să se bazeze pe încredere şi respect reciproc”, a declarat Stela Grigoraș, ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei în cadrul unei întruniri dintre conducerea Ministerului şi șefii Direcțiilor/Secții de Asistență Socială și Protecției a Familiei.

Totodată, Stela Grigoraș a remarcat importanţa îmbunătăţirii conlucrării la nivel local dintre domeniile social, medical, învăţământ şi ordinea publică, prin intermediul echipelor multidisciplinare teritoriale, pentru a spori calitatea serviciilor sociale destinate cetățenilor și a implementa cu succes politicile  sociale.   ”Sistemul de asistență socială trebuie să prevină situațiile de criză, și nu să intervină doar post factum, așa cum funcționează la moment”, a mai adăugat ministra Grigoraș.

La rândul lor, șefii structurilor teritoriale au solicitat întâlniri tematice periodic, pentru a-și expune opinia în procesul de elaborare a actelor normative. Totodată, aceștia au solicitat sprijinul ministerului în definirea unui mecanism de finanțare a serviciilor sociale de la bugetul de stat, astfel ca să fie posibilă implementarea reformelor în domeniul dezinstituționalizării copiilor, a persoanelor cu dizabilități, dar și prevenirea situațiilor de risc.

„Prin acţiuni concrete la nivel raional, ghidate de o planificare bună a acţiunilor, dar şi monitorizarea acestora, vom reuşi să punem în practică priorităţile enunţate de actuala conducere a ministerului ”, a menţionat Tudor Frunză, şeful Direcţiei de Asistență Socială și Protecției a Familiei din or. Soroca

Participanții la întrunire au  menţionat provocările, necesităţile şi modalitatea de transpunere la nivel local a priorităţilor enunţate de autoritatea centrală. S-a discutat despre plata indemnizațiilor de tutelă/curatelă, indemnizația de adopție, dificultăți și propuneri pentru îmbunătățirea mecanismului de stabilire și plată, modalitatea de eficientizare a plăţii compensaţiilor comasate pentru transport. Un alt subiect abordat se referă la întreprinderea măsurilor de rigoare în vederea asigurării prevenirii şi combaterii fenomenelor violenţa în familie şi traficul de fiinţe umane.

Menţionăm că în R. Moldova sunt 42 de structuri teritoriale de Asistență Socială și Protecție a Familiei, în cadrul cărora activează circa 1100 de asistenți sociali.

Doina Secrieru

Share