Ministerul Sănătății caută soluții pentru dezvoltarea fertilizării în vitro

Ministerul Sănătății caută soluții pentru dezvoltarea fertilizării în vitro

Luni, reprezentanții Ministerului Sănătății au avut o ședința de lucru cu medici și profesori din domeniul sănătății reproducerii. Scopul întrevederii a fost identificarea unui plan de acțiuni pentru a dezvolta metoda reproducerii umane asistate (fertilizarea în vitro).

În prezent, doar patru instituții medico-sanitare private aplică tehnologii de asistare medicală a reproducerii umane, iar costul pentru asemenea servicii medicale se pot ridica și la circa 65 000 lei.

Experții în domeniul sănătății reproducerii care au fost prezenți la ședință au declarat că lipsa medicamentelor și consumabilelor specializate este una dintre cele mai grave probleme. Acestea practic nu sunt comercializate pe piața internă și nici nu sunt înregistrate în Catalogul medicamentelor autorizate pentru uz în Republica Moldova.

Un alt aspect care împiedică dezvoltarea acestor servicii medicale ține de prevederile neclare din Legea Nr. 138 privind sănătatea reproducerii din 15.06.2012.

În context, ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, a dispus crearea unui grup de lucru, care să elaboreze un Regulament în acest sens și să modifice legislația în vigoare, iar Compania Națională de Asigurări în Medicină să identifice resurse financiare pentru instituțiile medicale, care vor oferi servicii medicale prin metoda reproducerii umane asistate.

Menționăm că Republica Moldova se confruntă în ultimii ani cu un spor natural negativ și o tendință de reducere a ratei fertilității totale a populației.  Datele estimative ale Centrului Sănătatea Reproducerii şi Genetică Medicală arată că din numărul total de cupluri, circa 20% suferă de o formă sau alta de infertilitate. Totodată, din numărul cuplurilor sterile la circa 2,5% (2 500 – 3 000 femei) problema infertilității poate fi soluționată doar prin fertilizarea în vitro.

 

Maria Roșca

Share