Suedia susține proiectul dezvoltării conceptului de poliție comunitară în R.Moldova

Suedia susține proiectul dezvoltării conceptului de poliție comunitară în R.Moldova

La 24 martie curent, a avut loc întrevederea ministrului Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan și Excelența Sa, Ambasadoarea Regatului Suediei în Republica Moldova, Signe Burgstaller.

În deputul întrevederii ministrul Afacerilor Interne a adus la cunoștință despre ultimele evoluții în domeniul reformei MAI și a adus mulțumiri pentru contribuția statului suedez la dezvoltarea parteneriatului bilateral, punctând cîteva elemente forte ale cooperării, printre care succesul Programului de mentorat INSPIR-O, inclusiv și crearea unei Asociații  a femeilor din sistemul MAI.

De asemnea, s-a discutat despre elaborarea noilor documente de politici, în particular proiectul Strategiei de dezvoltare a poliției și Planului de Acțiuni pentru 2016-2020.

Unul dintre subiecte abordate a vizat dezvoltarea conceptului poliției comunitare, care reprezintă unul dintre obiectivele Acordului de Asociere, iar în luna aprilie sunt planificate 2 misiuni de lucru a experților suedezi pentru a lansa pînă la finele anului curent noul proiect.

Excelența Sa a mulțumit pentru prezentarea evoluțiilor pe dimensiunea afacerilor interne și a explicat că Suedia este angajată în susținerea proiectului dezvoltării conceptului de poliție comunitară.

La solicitarea ministrului Afacerilor Interne, a fost acceptată susținerea demersurilor MAI în dezvoltarea comunicării externe a instituției, reieșind din buna experiența împărtășită de către experții suedezi în cadrul unei activități TAIEX, desfășurate la Chișinău.

La fel, Ministrul Jizdan a menționat despre faptul că 10 conducători ai MAI au efectuat o vizită de lucru în Suedia, la începutul lunii decembrie 2015 unde au preluat bunele experiențe și practici pe diferite domenii ale afacerilor interne, ceea a oferit un spectru larg de idei și activități care pot fi implementate și în Republica Moldova.

Excelența Sa, Signe Burgstaller a menționat că în proces de examinare se află un proiect de Acord bilateral privind cooperarea în domeniul aplicării legii și urmează să fie relansat acest proces, fapt confirmat și de partea moldovenească.

Printre subiectele de discuții au fost abordate și detaliile cu privire la implementarea Matricei de Suport Bugetar și implementarea Agendei de Asociere.

 

Doina Secrieru

Share