Delegația Ministerului Mediului a RM a participat la cea de-a patra întâlnire trilaterală România-Moldova-Ucraina

Delegația Ministerului Mediului a RM a participat la cea de-a patra întâlnire trilaterală România-Moldova-Ucraina

Delegația Ministerului Mediului al Republicii Moldova, condusă de Andrian Delinschi, viceministrul mediului   a participat, în perioada 23-24 martie 2016, la cea de-a patra întâlnire trilaterală România-Moldova-Ucraina de la Odesa, potrivit unui comunicat de presă.

Programul reuniunii a vizat diverse aspecte ce țin de colaborarea în cadrul Comisiei, îndreptate spre managementul zonei de protecție transfrontieră a Deltei Dunării și Prutului de Jos.

Astfel, în cadrul discuțiilor, reprezentanții celor trei state membre ale acordului au prezentat situația actuală a ariilor naturale protejate din fiecare țară și și-au exprimat convingerea că prin colaborarea eficientă în cadrul Comisiei și a grupurilor de lucru dintre experți se vor găsi soluții pentru un management armonizat al ariei transfrontiere a Deltei Dunării și Prutului de Jos.

Reiterând angajamentele privind colaborarea în vederea atingerii obiectivelor stabilite în acord, părțile au adoptat lista de activități prioritare, care se referă la coordonarea inițiativelor în ceea ce privește ariile naturală protejată Delta Dunării și Prutul de Jos.

Printre aceste activități se enumeră: constituirea unui grup de lucru din specialiști în probleme de monitoring, dezvoltarea unui cadru legal comun de protecție a mediului, dezvoltarea programelor de monitorizare în comun a factorilor de mediu și a activităților economice în zonele Delta Dunării și Prutui de Jos, crearea rezervației  biosferei trilaterale transfrontaliere, schimb de experiență și cooperare în ceea ce privește gestionarea comună a ariilor naturale protejate  și asistența României în procesul de  armonizare a legislației de către Republica Moldova și Ucraina la  normele UE în domeniul protecției mediului.

Printre subiectele de discuție s-au aflat cooperarea privind aspectele referitoare la legislația specifică pe care România o are în prezent privind constituirea și gestionsarea rețelei Natura 2000, dar și proiectul ucrainean de construire a canalului de mare adâncime Dunăre-Marea Neagră pe brațul Bîstroe al Dunării și impactul transfrontalier al acestuia.

Republica Moldova, luând  în considerație faptul că orice intervenție într-un ecosistem natural are un impact asupra tuturor componentelor sale, și-a reiterat poziția cu privire la necesitatea de a exclude, sau minimiza, impactul negativ asupra ecosistemului Deltei Dunării și respectarea prevederilor convențiilor internaționale la care 3 state sunt parte.

Sesiunea celei de-a doua reuniuni a Comisiei Mixte trilaterale s-a încheiat prin semnarea între părți a unui protocol. Următoarea ședință a Comisiei Mixte trilaterale, conform prevederilor Regulamentului   Comisiei, urmează a fi organizată la mijlocul lunii octombrie la Chișinău.

NOTĂ : Comisia Mixtă Trilaterală este creată în baza Acordului între Ministerul Mediului și Amenajării Teritoriului al Republicii Moldova,  Ministerul Apelor, Pădurilor și Protecției Mediului din România și Ministerul Mediului și Resurselor Naturale din Ucraina privind cooperarea în zona formată din ariile naturale protejate ale Deltei Dunării și Prutului de Jos. (n.n. Sunt păstrate denumirile instituțiilor din anul semnării Acordului).

 

Mihaela Rotari

Share