Consiliul Național al Elevilor din colegii și școli profesionale, ediția 2015-2016, și-a încheiat activitatea
În perioada 21-23 aprilie 2016, membrii Consiliului Național al Elevilor din învățământul profesional tehnic (CNE ÎPT), anul de studii 2015-2016, au participat la ultimul atelier de lucru din acest an, încheindu-și mandatul de activitate, potrivit unui comunicat de presă.
CNE ÎPT este o structură reprezentativă și consultativă a elevilor pe lângă Ministerul Educației, care asigură dreptul acestora la opinie și libera exprimare.
Membrii CNE ÎPT sunt aleşi pentru un an școlar și se convoacă trimestrial, pentru a discuta cu angajaţii şi conducerea Ministerului Educației, precum și cu reprezentanții altor structuri de stat, despre problemele care îi preocupă, în special cele ce ţin de relevanța şi calitatea educaţiei.
Pe durata mandatului, membrii CNE ÎPT, ediția 2015-2016, au participat la patru ateliere de lucru și s-au implicat în mai multe activități voluntare. Printre acestea se numără monitorizarea respectării drepturilor elevilor la educație, protecție față de violență și abuzuri, nondiscriminare, implicarea Consiliilor Elevilor în activități de ghidare în carieră și orientare în câmpul muncii a tinerilor din învățământul profesional tehnic, consultarea opiniei elevilor privind calitatea procesului educational în colegii și școli profesionale, precum și formarea abilităților de lider, comunicare și luare a deciziilor.
La sfârșitul mandatului, tinerii au primit certificate din partea Ministerului Educației. La ceremonia de înmânare a certificatelor, Cristina Boaghi, viceministrul educației, a mulțumit elevilor pentru implicare și efort și i-a îndemnat să rămână la fel de activi pe viitor.
“S-a încheiat o filă din activitatea voastră când ați avut posibilitatea să vă exercitați abilitățile de luare a deciziilor. Vă îndemnăm să transmiteți cunoștințele și experiența acumulată altor colegi, care vor prelua acest rol. Ministerul Educației mizează pe atitudinea proactivă a membrilor Consiliului Elevilor pentru consultarea și îmbunătățirea politicilor în educație”, a spus viceministrul.
Elevii au mulțumit, la rândul lor, pentru posibilitatea de a fi membri ai CNE ÎPT și s-au referit la experiența utilă pe care au acumulat-o pe parcursul anului.
“Am cunoscut mulți tineri talentați, care vor fi un exemplu pentru ceilalți și mă bucur că am fost alături de voi”, a spus Olga Cobușcean, elevă la Colegiul de Arte Plastice din Chișinău.
“Totul a fost foarte interesant. Experiența pe care am acumulat-o aici este una bogată și sper să fie utilă altor colegi pe viitor”, a spus Lucia Capaș, de la Școala Profesională din Florești.
Consiliul Național al Elevilor din învățământul profesional tehnic, ediția 2015-2016, a reunit 37 de membri, inclusiv 18 din colegii și 19 din școli profesionale.
Elevii care doresc să devină membri ai CNE ÎPT, ediția 2016-2017, sunt invitați să participe în concursul de selectare a noii componențe a Consiliului. Ministerul Educației îndeamnă, pe această cale, Consiliile Elevilor din instituțiile de învățământ să desfășoare concursul intern de selectare a candidaților până pe 20 mai 2016 și să transmită dosarul acestora până pe 30 mai 2016 la adresa edu.cnesp@gmail.com.
Doina Secrieru