Octavian Apostol: Ediția din acest an ”Lecturi AGEPI” a fost una interesantă, cu prezentări captivante și foarte utile

Octavian Apostol: Ediția din acest an ”Lecturi AGEPI” a fost una interesantă, cu prezentări captivante și foarte utile

În perioada 21-22 aprilie curent, la Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), s-a desfășurat Simpozionul științifico-practic anual ”Lecturi AGEPI”, ediția a XVIII-a. Scopul acestui eveniment a fost de a oferi o platformă de dezbateri pentru subiecte ce țin de domeniul proprietății intelectuale, informează serviciul de presă al AGEPI.

La Simpozion au participat aproximativ 100 de specialiști atît din domeniul proprietății intelectuale, cît și reprezentanți ai instituțiilor și autorităților publice din domeniul științei și inovării, mandatari autorizați, inventatori, profesori, studenți, precum și reprezentanți ai Oficiului Român pentru Dreptul de Autor.

Evenimentul a demarat cu sesiunea I cu genericul: Evoluţii recente în domeniul protecţiei şi respectării drepturilor de proprietate intelectuală și a cuprins comunicări referitoare la sistemul indicaţiilor geografice în Republica Moldova – realizări şi perspective; contribuţia industriilor creative la economia Republicii Moldova; Bootlegging la AGEPI: Instrumentele analitice de brevet în acţiune și viziuni asupra modernizării instruirii în domeniul proprietăţii intelectuale etc.

În cadrul celei de-a doua sesiuni s-au discutat subiecte ce țin de protecţia drepturilor de proprietate industrială: aspecte juridice şi procedurale. Au fost prezentate comunicări privind combaterea acţiunilor de concurenţă neloială în domeniul proprietăţii intelectuale; contrafacerea obiectelor protejate printr-un titlu de protecţie şi lupta cu acest fenomen; noile tendinţe în designul logotipurilor etc.

Tot în prima zi a evenimentului a fost organizată o degustare deosebită a produselor cu indicaţii geografice protejate sau pentru care este solicitată IG. Astfel, participanții au avut posibilitatea să aprecieze brînza de oi de Popeasca, dulceața de petale de trandafir de Călărași, ceaiurile din plante de Zăbriceni și vinurile autohtone.

Prima zi a Simpozionului s-a încheiat cu prezentarea comunicărilor referitoare la problemele actuale ale protecţiei dreptului de autor şi drepturilor conexe.

În cadrul celei de-a doua zile a evenimentului s-au pus în discuție subiecte legate de valorificarea şi managementul proprietăţii intelectuale și instruirea şi perfecţionarea cadrelor în domeniul proprietăţii intelectuale.

În finalul evenimentului, Directorul general AGEPI, Octavian Apostol, a menționat că ediția din acest an a fost una interesantă, cu prezentări captivante și foarte utile. Octavian Apostol a mulțumit tuturor pentru participare atît cu comunicări în cadrul sesiunilor, cît și pentru faptul că s-au implicat activ în dezbateri pe parcursul prezentărilor, încurajîndu-i să continue cercetările și studiile în domeniul proprietății intelectuale.

Precizăm că, Simpozionul „Lecturi AGEPI” se încadrează în seria de manifestări consacrate Zilei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale, sărbătorită anual pe 26 aprilie. Tematica Zilei Mondiale de Proprietate Intelectuală din acest an este „Creativitatea în mediul digital. Redefinirea Culturii”.

4_1 8_0 9_0 10_0 11_0

Mihaela Rotari

Share