Prețul cerealelor – examinat de producătorii agricoli și conducerea MAIA

Prețul cerealelor – examinat de producătorii agricoli și conducerea MAIA

Reprezentanți ai asociațiilor producătorilor de cereale, ai companiilor exportatoare, expert din cadrul Consiliului Concurenței și specialiști ai Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare s-au întrunit marți, 26 iulie, pentru a discuta despre prețul la cereale, în special la grâu și orz, și cauzele care determină prețul. Despre aceasta se spune într-un comunicat al Ministerului.

Reieșind din faptul că cel mai convenabil este transportul maritim, reprezentanții asociațiilor producătorilor de cereale au prezentat informații privind prețul la grâu în porturile din România sau din Ucraina, în comparație cu prețul în portul Giurgiulești, unicul port din Republica Moldova accesibil pentru nave maritime.

La rândul lor, exportatorii de cereale au explicat că prețul din porturile mari precum cele din România sau Ucraina sunt mai mari cu circa 20% deoarece capacitatea acestora este mai mare, fapt ce influențează asupra logisticii.

În cadrul discuțiilor a fost analizată, de asemenea, formarea prețurilor pe piața internă. În acest sens participanții au menționat că prețul scăzut este determinat de importurilor din Ucraina de făină, grâne și făinoase.

În concluzie, s-a menționat că prețul la nivel mondial este în scădere, dar se preconizează o îmbunătățire a situației în timpul apropiat. De asemenea, Republica Moldova are probleme din punct de vedere logistic și asta influențează asupra prețului. „Noi avem o ieșire din țară foarte îngustă și o cantitate foarte mică pe care putem s-o exportăm momentan și foarte rapid”, a spus ministrul Eduard Grama.

Ministrul a mai menționat că în situația creată pe plan mondial, atât producătorii cât și exportatorii, dar și alte părți implicate, trebuie să se concentreze pe promovarea intereselor comune la nivel național.

Doina Secrieru

 

Share