Oribil! Copii cu vîrste cuprinse între 4 şi 12 ani, abuzaţi sexual de persoane adulte de sex masculin. Doi bărbați, reținuți

Oribil! Copii cu vîrste cuprinse între 4 şi 12 ani, abuzaţi sexual de persoane adulte de sex masculin. Doi bărbați, reținuți

Ofiţerii Centrului pentru combaterea crimelor informatice al Inspectoratului Naţional de Investigaţii în comun cu Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale au documentat activitatea ilegală a doi chişinăuieni care deţineau şi distribuiau imagini şi înregistrări video reprezentînd acte sexuale explicite între minori şi persoane adulte.

În cadrul acţiunilor de urmărire penală au fost stabilite locurile amplasării sistemelor informatice, conectate la reţeaua globală „Internet” prin intermediul cărora se realiza schimbul de imagini şi înregistrări video cu copii cu vîrste cuprinse între 4 şi 12 ani, abuzaţi sexual de persoane adulte de sex masculin.

Forțele de ordine au efectuat o serie de percheziţii la domiciliile bănuiţilor, aceştia avînd vîrste cuprinse între 28 şi 40 de ani, unul dintre care nu este încadrat în cîmpul muncii, celălalt – activînd în calitate de programist şi inginer de reţele.

În total, în urma percheziţiilor au fost ridicate: 2 sisteme informatice, 4 notebook-uri, 4 hard diskuri, 4USB Flash-uri şi un telefon mobil, astfel, fiind documentată şi stopată distribuirea a peste 1134 de fişiere imagini şi video pe care sunt reprezentaţi copii implicaţi în activităţi sexuale reale precum şi abuzatorii acestora.

Pentru comiterea pornografiei infantile, bănuiţii riscă pînă la 3 ani închisoare.

Actualmente, organele de drept continuă acţiunile de urmărire penală pentru a stabili utilizatorii reţelei „Internet”, implicaţi în săvârşirea acţiunilor perverse în mediul online sau distribuirea imaginilor şi înregistrărilor video pe care sunt reprezentaţi minori implicaţi în activităţi sexuale, precum şi identificarea persoanelor care nemijlocit comit abuzuri sexuale fată de copii.

În context, organele de drept atenţionează părinţii să manifeste maximă precauţie şi să monitorizeze spaţiul virtual şi reţelele de socializare utilizate de copii, verificarea acestora fiind o necesitate.

Pentru mai multe detalii cu privire la metodele de protecţie a copiilor în spaţiul Internet, puteţi accesa portalul www.siguronline.md, menit să informeze şi să promoveze utilizarea sigură a Internetului de către copii cu sprijinul şi implicarea specialiştilor, părinţilor şi profesorilor. De asemenea, pe acest site poate fi găsit şi softul destinat pentru raportarea abuzurilor online.

 

Mihaela Rotari

Share