Candu: Anul 2016 a fost un an de stabilire a comunicării și oportunităților, atât pentru Parlament, cât și pentru Adunarea Populară
Grupul de lucru a Parlamentului cu Adunarea Populară a UTA Găgăuziei își va relua activitatea imediat după desemnarea de către Comrat a unor noi membri în componența grupului. Președintele Parlamentului Andrian Candu a discutat despre prioritățile în raport cu UTA Găgăuzia cu echipa de experți ai organizației ”Crisis Management Initiative” (CMI), anunțăDirecția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.
”Anul 2016 a fost un an de stabilire a comunicării și oportunităților, atât pentru Parlament, cât și pentru Adunarea Populară. Raportul Grupului de lucru pe anul 2016 indică rezultatele înregistrate, care pot fi dezvoltate în 2017. În prezent sunt 4 proiecte de acte legislative propuse de Grup, care sunt în procedură legislativă”, a menționat Andrian Candu.
Experții au declarat că Parlamentul va continua să beneficieze de sprijinul CMI în dialogul cu Găgăuzia, urmând a fi aprobat un calendar de acțiuni comune pentru anul 2017.
În cadrul întrevederii, oficialii au făcut un schimb de opinii și despre situația din regiunea transnistreană. Andrian Candu a declarat că planifică să discute cu Președintele Igor Dodon pe dosarul transnistrean pentru a stabili cum va coopera Parlamentul cu Președinția în procesul de soluționare a conflictului transnistrean.
CMI este o organizație non-profit, fondată în anul 2000, de deținătorul Premiului Nobel pentru Pace și ex-președinte al Finlandei, Martti Ahtisaari. Organizația are ca obiective preîntâmpinarea și soluționarea conflictelor, contribuind la realizarea unei păci durabile în cadrul programelor regionale în țările din Europa de Est, Orientul Mijlociu și Africa. În Republica Moldova, CMI este implicată în suportul Parlamentului în cadrul proiectului “Supporting the Efficient Exercise of Gagauzia’s Autonomous Powers within Moldova’s Constitutional Framework”, finanțat de Ministerul Afacerilor Externe al Suediei.
Doina Secrieru
Hai mai lasati minciunile cu stabilitatea voastra, ca eu toata vara si toamna am vazut arestari pe la vama, politie si judecatorii. Cam deloc nu seamana asta a stabilitate.
Acum oficialii de la Chisinau trebuie sa regleze relatiile si cu Transnistria, am vazut ca oficialii de la Chisinau sau intalnit cu oficialii celor de la OSCE, unde au discutat reglarea conflictului Transnitrian, prin formatul 5+2
Important să fie înțelegere între Chișinău și Găgăuzia, ajunge că avem Transnistria, unde de ani buni e conflict. Da încearcă Candu acuma să forțeze lucrurile, dar e prea-matur de vorbit ceva mai concret.
UTA Gagauzia este rezultatul politicilor aiurea de politicieni aiurea care au parvenit in primul parlament. Multi dintre dansii si astazi se mai dau cu parerea si ni se prezinta ca mari experti. Zic ca, abia acum avem specialisti si politicieni adevarati, care stiu cum sa conduca si o fac. Cu exceptia lui Dodon desigur… Sunt sigur ca cu timpul Moldova o sa se reintegreze in cadrul Uniunii Europene.
Anul 2016 e un an cind niste declarati pro-europeni l-au facut pe un pro-rus presedinte! Daca Nastase si Maia nu-l sustineau pe Dodon pe la proteste, acesta nu era sa cistige alegerile!
In sfarsit avem 2 institutii importante care nu se cearta, dar lucreaza in unison si implementeaza cu brio toate reforme.
Doar prin conlucrare eficientă și prin dialog se poate de ajuns la o țară unită și integră! Noi avem nevoie să restabilim relațiile bune și cu partea stîngă a Nistrului, dar nu așa cum Dodon a făcut-o ducînduse la ei, îngenunchind în fața lor ci trebuie de dus o politică mai deșteaptă!