Parlamentari români vor veni în Republica Moldova, cu ocazia Zilei Unirii

Parlamentari români vor veni în Republica Moldova, cu ocazia Zilei Unirii

În perioada 24-25 martie, câțiva deputați PMP se vor afla în Republica Moldova cu ocazia Zilei Unirii Basarabiei cu România. Delegația oficială formată din deputați în Parlamentul României va fi condusă de Președintele executiv PMP, deputatul Eugen Tomac și Președintele Comisiei pentru românii din afara granițelor țării, deputatul Constantin Codreanu. 

Potrivit unui comunicat de presă, Partidul Mişcarea Populară a obținut un succes important în Parlamentul României prin adoptarea proiectului de lege privind instituirea Zilei de 27 martie, Ziua Unirii Basarabiei cu România ca zi de sărbătoare naţională. De altfel, este firesc ca această inițiativă, extrem de importantă pentru cele două state românești, să vină din partea PMP, întrucât este singurul partid unionist din România, care a inclus în statut Unirea ca proiect de Țară.

În zilele menționate, deputații urmează să participe la o serie de evenimente dedicate zilei Unirii Basarabiei cu România, să viziteze instituții importante din Chișinău, dar și din alte localități, acolo unde românismul este adânc implantat. Scopul acestei vizite este departe de a fi doar unul cu încărcătură simbolică, întrucât obiectivul major ale parlamentarilor este de a cunoaște problemele cetățenilor pentru a vedea în ce măsură îi pot ajuta prin proiecte și soluții concrete.

Vizita începe, vineri, 24 martie, cu o conferință de presă susținută de la ora 11:00, la Biroul Parlamentar al deputatului Constantin Codreanu din strada 31 august 1989, nr. 98. Deputații se vor îndrepta ulterior către Mitropolia Basarabiei, centrul spiritual al românismului la Chișinău, unde vor avea o discuție cu ierarhii și administrația cu privire la realitățile și dificultățile întâmpinate atât de clerici, cât și de enoriași. De asemenea, vor merge la Casa Limbii Române, care este și redacția Revistei Literare „Limba Română”, publicație a cărei editare va fi reluată cu eforturile deputatului Constantin Codreanu și a comisiei pe care o conduce. În cele ce urmează, delegația va avea o întâlnire cu directorul general al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Gheorghe Gaberi, la care se vor discuta problemele stringente ale agricultorilor moldoveni în raport cu piața europeană. De asemenea, parlamentarii români se vor întâlni cu autoritățile locale din Dubăsarii Vechi, baștina astronomului român Nicolae Donici, al cărui mormânt îl vor vizita. Programul va continua sâmbătă cu vizite la Căușeni, unde va avea loc un simpozion dedicat Unirii Basarabiei cu România, la Mănăstirea Marta și Maria, dar și la Cimitirul Ostașilor Români din Crocmaz.

„Ziua Unirii Basarabiei cu România – 27 martie este mai mult decât o sărbătoare națională, pentru că Unirea este mai mult decât o celebrare. Unirea trebuie să fie un obiectiv al nostru, al tuturor celor care iubim România și prețuim sacrificiul înaintașilor care au luptat pentru reîntregirea neamului românesc”, menționează Codreanu.

Doina Secrieru

 

Share