Iurie Leancă: Acesta este obiectivul nostru de viitor – un sector agricol competitiv

Iurie Leancă: Acesta este obiectivul nostru de viitor – un sector agricol competitiv

Acţiunile Guvernului în domeniul agriculturii sunt îndreptate spre ajustarea sectorului agroindustrial al ţării la cerinţele şi standardele UE pentru a asigura integrarea economică a Moldovei în comunitatea europeană. Declaraţia a fost făcută de Prim-ministrul Iurie Leancă la festivitatea desfăşurată ieri la Chişinău, cu prilejul Zilei lucrătorului din agricultură şi industria prelucrătoare.

Premierul a menţionat că munca agricultorilor este înalt apreciată de Guvern. „Dovadă şi faptul că, la iniţiativa Executivului, agricultura şi dezvoltarea rurală au fost declarate ca domenii strategice pentru dezvoltarea ţării noastre şi au fost incluse în Strategia Națională de Dezvoltare „Moldova 2020″. Ne-am propus, astfel, să consolidăm economia locală şi cea a comunităţilor din mediul rural”, a spus șeful Cabinetului de miniștri.

Iurie Leancă le-a adresat agricultorilor și un mesaj de felicitare. „Astăzi, ţin să vă mulţumesc că, în pofida tuturor greutăţilor cu care s-a confruntat sectorul, anul 2014 se încheie cu rezultate pozitive. Iar noi ne angajăm să vă sprijinim în continuare, în numele unui succes comun. Vom face asta, pentru că agricultura a fost şi este ramura cea mai importantă a economiei naţionale”, a declarat Premierul.

Premierul s-a referit la măsurile pe care le-a luat Guvernul pentru a sprijini sectorul. „Am demarat o reformă amplă a instituțiilor publice din sectorul agroindustrial. Fie că vorbim de Agenţia de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură sau a Filiera Vinului, fie de Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor sau de Oficiul Naţional al Viei şi Vinului – toate au fost gândite pentru a consolida și a moderniza agricultura moldovenească”, a spus Iurie Leancă. El a precizat că aceşti paşi spre racordarea la standardele europene în domeniu sunt singura modalitate de a cuceri pieţele Uniunii Europene.

Iurie Leancă a mai menţionat că Guvernul este mereu preocupat de problemele şi provocările cu care se confruntă sectorul agroindustrial. „Astfel, TVA în agricultură a fost redusă de la 20 la 8 la sută. Am depus eforturi conjugate pentru a compensa pierderile pe care le suportă agricultorii în urma restricţiilor de export pe piaţa estică. În acest sens, au fost direcţionate mijloace bugetare impunătoare, de circa 160 de milioane de lei, iar Fondul de subvenţionare aproape că a fost dublat”, a precizat Premierul.

Şeful Executivului a ţinut să le mulţumească celor care nu s-au lăsat intimidaţi şi nu au renunţat să facă agricultură, dar au încercat să găsească noi pieţe de desfacere și astfel au demonstrat – în acest an plin de evenimente cruciale pentru Republica Moldova și pentru viitorul ei european – că, într-adevăr, ceea ce nu ne distruge, ne face mai puternici.

Premierul a confirmat că Guvernul va întreprinde şi în continuare măsurile necesare pentru a-i ajuta pe producătorii agricoli să-şi sporească competitivitatea. Dovadă sunt ultimele decizii privind simplificată procedurii de eliberare a certificatului fitosanitar, pe care trebuie să-l prezinte fiecare exportator de produse agricole vegetale. „Până nu demult, pentru a intra în posesia lui, se cereau şapte documente, acum numărul lor s-a redus la trei, iar în loc de cinci zile acestea se eliberează în doar două. Am redus cu circa 30 la sută costurile de laborator la produsele vitivinicole, urmând să facem același lucru și pentru alte produse, cum ar fi fructele și legumele, carnea și conservele”, a specificat Prim-ministrul.

De asemenea, Premierul a subliniat că Guvernul va sprijini dezvoltarea afacerilor în agricultură, prin diverse programe de instruire şi acces la finanțare în condiții bune, dar şi va investi în educaţia vocaţională și cercetare, care sunt esențiale pentru dezvoltarea agriculturii și ajustarea ei la standarde moderne.

Acţiunile Guvernului în domeniu sunt îndreptate spre ajustarea sectorului agroindustrial al ţării la cerinţele şi standardele UE pentru a asigura integrarea economică a Moldovei în comunitatea europeană. „Acesta este obiectivul nostru de viitor – un sector agricol competitiv, restructurat şi modernizat, care să le aducă oamenilor din satele Moldovei condiţii de viaţă şi de muncă mai bune”, a declarat Prim-ministrul.

Sectorul agroindustrial al Republicii Moldova contribuie în mod substanţial la creşterea economică a ţării. În activitățile agricole sunt antrenate peste 27% din populaţia Moldovei.

Maria Roșca

Share