Platforma DA cere instituțiilor coercitive ale statului să oprească imediat anchetarea, intimidarea și hărțuirea protestatarilor
Platforma Demnitate și Adevăr (PDA) condamnă persecuţiile activiştilor civici, a cetățenilor, care au participat activ la protestele din 20 ianuarie 2016 și care și-au manifestat dezacordul cu învestirea în taină a Guvernului Filip, și cere instituțiilor coercitive ale statului să oprească imediat anchetarea, intimidarea și hărțuirea protestatarilor.
Potrivit unei declarații publice, „în legătură cu punerea pe rol a cauzei penale pornite la 20 ianuarie, 2017 „pe faptul organizării, conducerii, participării la dezordini în masă” etc. a unor activişti civici, Platforma Demnitate și Adevăr declară că această urmărire penală nu este altceva decât o încercare de a persecuta persoanele care au protestat paşnic împotriva învestirii unui guvern nelegitim. Protestele începute în după amiaza zilei de 20 ianuarie 2016, la inițiativa și prin votul primului Forumul Civic desfășurat la Chișinău, deranjat de modalitatea antidemocratică, netransparentă de convocare a ședinței Legislativului, au avut loc conform principiului non-violenţei, iar cei care au încălcat acest principiu au fost, în mare parte, reprezentanţii forţelor de ordine”.
PDA afirmă că „tragerea la răspundere penală a unor protestatari paşnici, care au răspuns apelului Forumului Civic Naţional de a-şi manifesta dezacordul cu învestirea neconstituţională a unui Guvern nocturn, contravine dreptului la libera exprimare şi dreptului la opinie”.
Reprezentanții Platformei consideră, totodată, „că metodele imorale și ilegale de hărţuire a persoanelor de un deosebit activism civic, a participanţilor la proteste paşnice sunt condamnabile şi intolerabile”.
„De asemenea, declarăm cu toată responsabilitatea că vom fi mereu alături de protestatari și vom face tot posibilul pentru a contracara acțiunile penale și imprescriptibile ale reprezentanților regimului, indiferent dacă este polițist, procuror sau judecător”, menționează PDA, afirmând că „protestul rămâne în continuare unul din mijloacele noastre de combatere și debarcare a mafiei de la guvernare, mijloc la care vom recurge ori de cîte ori va fi nevoie pentru a scoate țara și cetățenii ei din captivitate”.
Platforma DA mai subliniază faptul că, pornirea cauzei penale în dosarul din 20 ianuarie 2017, este un atac grosolan la bazele democratice ale statului Republica Moldova şi constituie un act de intimidare făţişă a protestatarilor cu scopul de a preveni și descuraja organizarea și participarea la acțiuni de protest similare.
PDA amintește că, „instrumentarea dosarului din 20 ianuarie 2017, face parte dintr-o amplă campanie de persecuţie şi intimidare a celor mai activi cetăţeni ai Republicii Moldova. Pe lângă acest dosar, în ultima perioadă de timp au fost pornite şi alte urmăriri penale pe motive fanteziste cum ar fi agresarea unor falşi. Câțiva participanți la protestul din 24 aprilie 2016 au fost privați în mod ilegal și abuziv de libertate pe o perioadă de aproape 100 de zile”.
Mihaela Rotari
protestatarilor care s-au apucat de distrus parlamentul? de ce ma rog? ei aveau dreptul sa protesteze pasnic! – nu mai mult!
Hai terminați-o bre, cei care au fost agresivi trebuie să răspundă! )))
Platforma DA singur si-a tradat sustinatorii si acum simuleaza ca ii apara