Controverse în privința construcției benzinăriei de lângă Circul din Capitală! Ce riscă locuitorii din regiune în caz de explozie

Controverse în privința construcției benzinăriei de lângă Circul din Capitală! Ce riscă locuitorii din regiune în caz de explozie

Construcția stației de alimentare PECO din apropierea Circului din Chișinău este în plin proces – lucrul acesta fiind confirmat de directorul executiv al companiei care construiește stația, Maarif Raghimov, și care afirmă că locuitorii din zonă nu sunt supuși niciunii pericol.

Contactat de Oficial.md, Maarif Raghimov a declarat că lucrările de construcție au loc fără întrerupere, iar în perspectivă – stația nu va dăuna societății. „Acum nu sunt stațiile de alimentare din Uniunea Sovietică, la etapa actuală noi avem utilaje noi și totul este protejat. În nici într-un caz nu va plasa viața oamenilor din apropiere în pericol. Noi acum aranjăm spațiul, peste ceva timp va fi amenajat și cu flori. Chiar în Austria mi-au arătat că există asemenea construcție și e sub o casă de locuit”, a spus directorul.

Totodată, el a subliniat că stația este legală. „Avem toate actele și totul este controlat de oamenii specializați în domeniu’’, a precizat Raghimov.

De cealaltă parte, arhitectul Ion Secu a menționat că, în comparație cu anii precedenți, stațiile PECO s-au modernizat, însă oricum presupun un risc mare pentru cei din apropiere.

„În caz de explozie – la cazanul de la stația de alimentare de 20 de tone, raza de implozie e aproximativ 50-60 de metri, adică focarul la explozia maximală ar putea să atingă blocurile vizavi de stradă. Astfel nu se știe nici care este situația cu planul urbanistic pentru acel loc – o să fie sau nu blocuri în preajmă. În momentul în care cineva o să-și dorească să-și monteze un bloc în acea zonă – stația va trebui să fie scoasă. La momentul actual, ea nu strică aspectul, dar spre exemplu: eu, în calitate de locatar din preajma blocurilor – nu aș avea dorința să am o stație de alimentare’’, a precizat expertul în construcții.

Totodată, Ion Secu a vorbit despre alte consecințe, ca urmare a activității stației de alimentare cu petrol, din preajma Circului din Capitală, dar și despre scepticismul în privința planului de amplasare potrivit. „În principiu, strada aceasta se află pe magistrală, poluantul eliberat de o stație auto de alimentare nu este așa de mare și nu o să sporească fonul poluativ, ce este deja în zonă. E altceva în privința alimentării libere, bănuiesc că au protecție pentru cazane. Sunt niște norme vizavi de amplasarea lor, eu nu am văzut în planul amplasării stațiilor PECO – locația aceasta. Cum au reușit ei să o monteze? – Rămâne o întrebare foarte dubioasă, care trebuie să o adresăm corupților de la primărie, pentru că ei iau decizia aceasta împreună cu administrația drumurilor”, a menționat arhitectul, Ion Secu.

Mihaela Conovali

Share