Parlamentul și-a asumat, pentru anul 2017, 111 acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere RM – UE

Parlamentul și-a asumat, pentru anul 2017, 111 acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere RM – UE

Gradul de realizare a Programului legislativ pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană pentru anul 2017 a fost examinat pe platformă parlamentară. Realizările și restanțele au fost prezentate la ședința Consiliului Parlamentar de Integrare Europeană, prezidat de Președintele Parlamentului Andrian Candu și Președintelui Consiliului, Iurie Leancă, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

Un grup de experți, cu susținerea financiară a Marii Britanii, a elaborat o platformă de monitorizare a implementării DCFTA. Mecanismul va permite publicului larg să acceseze în regim on-line informații actualizate la zi, interactive, despre progresele în implementarea DCFTA. În prezent, proiectul este la etapa completării cu informații, pe măsură ce acestea parvin de la Guvern, urmând a fi definitivat pe parcursul lunii iulie.

În cadrul ședinței, președinții comisiilor parlamentare au prezentat informații despre actele adoptate și cele aflate în procedură legislativă, restanțele existente la nivel legislativ și guvernamental, precum și obiectivele pentru jumătatea a doua a anului 2017.

În prima jumătate a anului 2017, conform Programului legislativ, a fost prevăzută adoptarea a 39 de acte legislative. Potrivit datelor statistice, în Parlament au fost prezentate 27 de acte legislative, respectiv, 12 documente au fost adoptate, iar 15 sunt în procedură legislativă. Pentru jumătatea a doua a anului 2017 sunt planificate 69 de acțiuni. În total, Parlamentul și-a asumat, pentru întreg anul 2017, 111 acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – UE.

Deputații au convenit să elaboreze un plan de acțiuni, care să cuprindă măsurile prevăzute până la finele anului și gradul lor de realizare, acțiunile de depășire a restanțelor existente, precum și modalitățile de monitorizare a activității Guvernului.

Doina Secrieru

Share