Platforma DA propune măsuri cu privire la susținerea businessului micro, mic și mijlociu

Platforma DA propune măsuri cu privire la susținerea businessului micro, mic și mijlociu

„În toate țările civilizate propășirea economică și bunăstarea cetățenilor sunt posibile în mare parte datorită existenței unui segment puternic dezvoltat al businessului mic și mijlociu. Practica mondială denotă că anume acest sector al economiei generează mai multe locuri de muncă, asigură o concurență echilibrată, aduce mai multă eficacitate investițiilor și, implicit, prețuri mai mici pentru consumatori. Anume aceste elemente sunt în prezent prioritare pentru dezvoltarea social-economică a țării”. Declarația aparține conducerii Platformei Demnitate de Adevăr și a fost făcută astăzi în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit PDA, „în anul 2016 numărul întreprinderilor micro, mici şi mijlocii a constituit 51,6 mii și reprezintă circa 98,7% din numărul total de întreprinderi. Numărul salariaților care au activat în întreprinderile mici şi mijlocii în perioada de referinţă a constituit 313,5 mii persoane, deținând 61,2% din numărul total de salariați ai întreprinderilor. Însă  veniturile din vânzări ale întreprinderilor mici şi mijlocii în această perioadă au însumat 124 954,4 mln lei sau doar 41,5 la sută din venituri din vânzări în total pe economie. Pe data de 21 iulie 2016 Parlamentul a adoptat o nouă lege cu privire la întreprinderile mici și mijlocii. Art. 12 din lege prevede că statul acordă facilităţi fiscale pentru dezvoltarea întreprinderilor micro, mici și mijlocii prin stipulările din Codul fiscal.  Totodată, potrivit aceluiași articol, întreprinderile respective vor beneficia de o cotă minimă din contractele de achiziții publice, după cum stabililește legislația privind achizițiile publice.  Cu regret, constatăm că după un an de la adoptarea legii respective, autoritățile statale nu au întreprins nimic pentru executarea mai multor prevederi din aceasta. Se repetă din nou situația când legile aprobate de această guvernare  coruptă și ipocrită, ramân doar pe hârtie”.

Reieșind din toate cele expuse și ținând cont de importanța vitală a domeniul businessului mic și mijlociu pentru reabilitarea social-economică a Moldovei, Platforma DA propune implementarea următoarelor măsuri de sprijin al segmentului respectiv:
„1. Micșorarea cu 50 % a cotei impozitului pe venit în următorii 5 ani pentru întreprinderile micro, mici și  mijlocii din sfera producerii (cu condiția că la întreprinderile respective sunt angajați câte cel puțin 3 salariați și salariul mediu pe întreprindere nu este mai mic decât salariul mediul pe țara).
2. Introducerea în mai multe ramuri ale economiei (agricultură, comerț, IT etc.) a unui impozit consolidat pentru întreprinderile micro, mici și  mijlocii , care va comasa un număr maxim de impozite și taxe actuale.
3. Simplificarea evidenței contabile pentru aceste întreprinderi.
4. Utilizarea parțială a rezervelor Băncii Naționale a Moldovei și a surselor bugetare, precum și atragerea unui număr maxim de proiecte externe pentru finanțarea, în condiții de facilitate, a întreprinderilor micro, mici și mijlocii (granturi, dobânzi preferențiale  la credite, majorarea semnificativă a Fondului de garantare a creditelor pentru întreprinderile care nu dispun de gaj suficient). În vederea accesării finanțărilor facilitate, prioritate li se va acorda întreprinderilor din sfera producerii, tinerilor antreprenori și femeilor antreprenoare.
5. Stabilirea urgentă în legislația privind achizițiile publice a unei cote minime de 40 % pentru întreprinderile mici și mijlocii și a unui  mecanism funcțional de implementare.
6. Alocarea surselor bugetare și atragerea unui număr maxim de proiecte externe, în vederea creării și dezvoltării unei rețele de centre de consultare a întreprinderilor micro, mici și mijlocii,  precum și înființării mai multor incubatoare de afaceri cu infrastructură de suport, destinate acestor întreprinderi, precum și a clusterelor (concentrări geografice a mai multor companii cu activităţi interconectate gen producători, furnizori, institute de cercetare etc., în scopul creşterii productivităţii şi competitivităţii firmelor implicate).
7. Menținerea pentru următorii 5 ani a sistemului actual de activitate comercială a persoanelor fizice în baza patentei de întreprinzator.
8. Crearea, în cadrul Ministerului Economiei, a Departamentului special privind susținerea businessului mic și desemnarea unui viceministru responsabil doar pentru acest domeniu, candidatura căruia va fi coordonată cu asociațiile specializate de antreprenori micro, mici și mijlocii”.
Maria Roșca
Share