Ursul, prevestitorul meteo. Cât de repede vine primăvara în acest an
Dacă americanii prevăd, pe data de 2 februarie, cu ajutorul cârtiței, cât va mai dura iarna, la români, venirea primăverii este prezisă cu ajutorul ursului.
La noi, tradiţia spune că Ziua Ursului este momentul în care anotimpul rece se confruntă cu cel cald, iar oamenii considerau că acest lucru este influenţat de comportamentul ursului.
Astfel, dacă pe 2 februarie, ieşirea ursului din bârlog ar fi fost una de scurtă durată, ne puteam aştepta la încă o lună şi jumătate de frig şi ninsori.
Anul acesta, ursul a ieșit la o adevărată plimbare în pădurile Brașovului, ceea ce înseamnă apropierea primăverii.
În vechime, bătrânii obişnuiau ca în funcţie de acest „verdict” să îşi facă planurile pentru semănăturile de primăvară. Pentru a-l „îmbuna” pe urs, obişnuiau chiar să îl ademenească afară din bârlog cu bucăţi de carne sau miere de albine, potrivit Bună Ziua Brașov.
Pe de altă parte, specialiştii susțin că există şi un motiv ştiinţific pentru care urşii încep să iasă din hibernare în această perioadă,.
„Există trei factori pentru care ursul poate ieşi din bârlog după o bună perioadă de odihnă: temperatura, stratul de zăpadă şi foamea. Iarna aceasta frigul şi primele zăpezi au venit în a doua jumătate a lunii noiembrie. De atunci sunt aproape trei luni. În ultimele zile temperaturile au fost destul de ridicate, iar stratul de zăpadă nu mai este atât de mare, pe alocuri începând chiar să se topească. Mai mult, în cele trei luni scurse, e normal să li se facă foame, în consecinţă să iasă pentru a-şi căuta hrană”, a explicat Cosmin Didă, reprezentant al Regiei Publice Locale a Pădurilor Kronstadt, citat de Bună Ziua Brașov.
Doina Secrieru