Raport privind agenda de reforme prioritare: „Dintre 51, doar 18 au fost realizate”
Mai mulți experți din cadrul ADEPT, Expert-Grup, CRJM și alte instituții, au prezentat raportul de monitorizare a Foii de parcurs privind agenda de reforme prioritare a Guvernului și Parlamentului, transmite Oficial.
În debutul ședinței, expertul ADEPT, Igor Boțan, a menționat că domeniile incluse în Foaia de parcurs au fost discutate și în cadrul Summit-ului Parteneriatului Estic
„Nivelul general de realizare a acesteia pentru iunie-iulie a fost de 22%. Dintre cele 51 de acțiuni, 26 au fost planificate pentru iunie-noiembrie. Dintre 51, doar 18 au fost realizate, 4 au fost apreciate drept realizate cu rezervă. Majoritatea sunt realizate cu întârziere din cauza Reformei Administrației Publice Centrale și a termenului prestabilit”, a spus Igor Boțan.
Astfel, raportul conține cele 8 domenii prioritare:
1) Reforma administrației publice;
Dintre cele 6 acțiuni monitorizate, 2 au fost realizate cu rezerve, 3 în curs de realizare, o acțiune pozitivă de realizare. Principalele măsuri au ținut de reforma Guvernului.
2) Justiție și combaterea corupție și 3) drepturi și libertăți fundamentale;
Au fost 10 acțiuni monitorizate, 8 fiind în curs de realizare pozitivă și 2 în curs de realizare negativă. Îngrijorările principale țin de consolidarea Consiliului pentru combaterea discriminării și asigurării egalității de gen, eficientizarea pedepselor în acest domeniu și aplicarea la Curtea Constituțională.
4) Guvernanță în sectorul financiar-bancar;
Au fost 3 direcții distincte: deblocarea înstrăinării pachetului de acțiuni ale băncilor, asumarea angajamentelor Acordului de Asociere și investigarea fraudei bancare. Două dintre aceste proiecte au fost realizate fără deficiențe, 5 sunt în curs de realizare și 2 în curs de realizare negativă.
5) Îmbunătățirea climatului investițional și a mediului de afaceri;
Are cel mai înalt grad de realizare. Patru proiecte au fost realizate fără rezerve, 1 este negativ, 1 nu este inițiat. Se recomandă liberalizarea relațiilor de muncă în noul Cod al muncii și eficientizarea proiectului de lege privind eficiența energetică.
6) Agricultură și siguranța alimentelor;
În domeniul dat este necesară consolidarea domeniului siguranței alimentelor.
7) Educație, cultură, știință;
Au fost monitorizate 4 acțiuni, 1 s-a făcut cu rezervă, 3 sunt în curs de realizare.
8) Programe sociale.
Programul „Prima Casă” este în curs pozitiv de realizare, dar se recomandă de a fi găsite modalități pentru a diminua rata dobânzii.
A doua acțiune, tichetele de masă este în curs negativ de realizare și se recomandă să fie o abordare unică în cazul alocațiilor care se referă la sumele și regimul fiscal.
Doina Secrieru