Relația R.Moldova-Ucraina: Cea mai mare problemă descrisă este Hidrocentrala de la Dnestrovsk
Între Republica Moldova și Ucraina există un dialog continuu în ceea ce privește relațiile bilaterale de cooperare, transmite Oficial.
Abordarea problemelor cu care se confruntă cele două state în procesul de cooperare au fost expuse în cadrul unui studiu realizat de către Fundația Friedrich Ebert Stiftung, oficiile din Moldova și Ucraina, împreună cu Consiliul de Politică Externă PRISM din Ucraina.
În cadrul studiului se fac referințe la dialogul politic dintre cele două state. Este avizată negativ atitudinea Președintelui R. Moldova față de conflictul din Ucraina și poziția acestuia vizavi de anexarea Crimeii de către Federația Rusă.
„Există un dialog continuu în ceea ce privește Cabinetele de miniștri. Acest lucru este confirmat și prin numeroasele vizite oficiale întreprinse de autoritățile celor două state. Faptul că există forțele pro-rusești creează suspiciuni că la viitoarele alegeri parlamentare acestea ar putea crea o dictatură pro-rusă. Partea ucraineană încearcă să transmită astfel unele mesaje. Forțele rusești au și acces mai mult la comunitățile etnice din țară, fiind una majoritară.
Un alt dosar ține de conflictul transnistrean. Pentru Ucraina acesta a devenit unul de interes național, mai ales că din regiune pot veni amenințări pentru frontiera de sud-vest. Traficul ilegal de persoane și arme este diminuat în mare parte de misiunea EUBAM și în procesul semnării Acordului de Asociere.
Dosarul transnistrean poate fi conectat la capitolul la cooperarea transfrontalieră. Partea ucraineană a salutat tendințele dezvoltării acestei cooperări prin deschiderea mai multor puncte comune.
Ucrainenii au identificat tendințe negative în cooperarea energetică. Ucraina acuză R. Moldova că au acceptat ca energia electrică să fie livrată de la o întreprindere din Ucraina și ulterior au acceptat oferta de preț mai mică a unei întreprinderi din Rusia”, se spune în studiu.
Alte dosare includ serviciile conectate la producerea de lactate din Ucraine care accesează piața din Republica Moldova.
Totodată, autoritățile ucrainene nu au înțeles că este important să discuți cu reprezentanții minorităților etnice și acest lucru poate crea un conflict politic intern.
Cea mai mare problemă descrisă este Hidrocentrala de la Dnestrovsk. Pentru Ucraina, în contextul conflictului regional și lipsa controlului în 2 regiuni, această hidrocentrală este o sursă suplimentară la bugetul de stat, iar R. Moldova nu i-a plăcut cum acest subiect a fost discutat cu societatea civilă.
La final au fost făcute recomandări pentru autoritățile guvernamentale și majoritatea se referă la necesitatea de a continua comunicarea, care se întâmplă la nivel de Premieri și de a încuraja acest dialog de jos în sus, de a încuraja inițiativele societății civile, ca într-un final să existe dosare soluționate și rezultate pozitive.
Doina Secrieru
Sper ca se va gasi o solutie, totusi se pune in pericol alimentarea cu apa potabila a capitalei. Actuala guvernare are o echipa de negociatori destul de buna, ar trebui sa le reuseasca.
Primul care care ne strica relatiile cu Ucraina este Dodon. In rest problemele pot fi dicutate si rezolvate.