(INTERVIU) Alexandru Machedon: Pe 20 mai scoatem din captivitate Primăria municipiului Chişinău, iar în toamnă – întreaga ţară

(INTERVIU) Alexandru Machedon: Pe 20 mai scoatem din captivitate Primăria municipiului Chişinău, iar în toamnă – întreaga ţară

În cadrul unui interviu acordat pentru www.oficial.md, Alexandru Machedon, şeful staff-ului electoral al candidatului la Primăria municipiului Chişinău, Andrei Năstase, a vorbit despre importanța alegerilor din 20 mai, programul de guvernare locală cu care va veni Andrei Năstase, ce ar trebui să înțeleagă, în situația creată, partidele, dar și electoratul etc.

O: Dle Machedon, unii spun că scrutinul din data de 20 mai are o mare însemnătate, iar alții consideră că se cam exagerează. Dvs. ce părere aveți?

A.M.: Importanţa acestui scrutin este evidentă, căci de el depinde decisiv viitorul fiecăruia dintre noi. Pe data de 20 mai, se va decide dacă regimul oligarhic, care a capturat Moldova, îşi păstrează în continuare şi controlul asupra Primăriei municipiului Chişinău, sau forţele pro-europene veritabile, împreună cu electoratul pro-european încep scoaterea ţării din captivitate, iar prima redută cucerită va fi capitala. Va fi o luptă pe viaţă şi pe moarte, iar miza acesteia este una enormă – viitorul liber, democratic şi prosper al fiecăruia dintre cetățenii noștri.

O: Credeți că aceeași optică asupra scrutinului o are și guvernarea?

A.M.: Regimul oligarhic înţelege acest lucru şi face tot posibilul pentru a-şi menţine controlul asupra Primăriei capitalei. Deja la această etapă se vede că sunt puse în aplicare cele mai murdare scheme – de la campanii de linşaj mediatic a lui Andrei Năstase şi de manipulare grosolană a opiniei publice, inclusiv prin sondaje, până la plasarea în alegeri a unor candidaţi falşi.

Este evident că, dorind să introducă o derută generală în rândurile electoratului din capitală, puterea şi sateliţii săi va încerca să ne dezbine pe diferite criterii false, pe când unicul criteriu ce trebuie luat în calcul este contrapunerea justă dintre oligarhi şi antioligarhi. Putem avea viziuni diferite asupra modului în care trebuie să se dezvolte capitala, dar şi Republica Moldova, în general, însă nici una dintre acestea nu va putea fi realizată până când nu vom trăi într-un stat cu adevărat democratic, în care să guverneze legea. De aceea, scopul nostru prioritar este să ne unim şi să ne luăm ţara înapoi: pe 20 mai – scoatem din captivitate Primăria municipiului Chişinău, iar în toamnă – întreaga ţară. Acesta este scopul suprem şi de el trebuie să ne conducem atunci când vorbim despre importanţa alegerilor din capitală.

O: Dar cum rămâne cu soluțiile pentru problemele cu care se confruntă locuitorii capitalei?

A.M.: Evident că în aceste alegeri venim cu un program electoral complex, serios care răspunde temeinic la problemele majore ale capitalei. Numărul acestora este mult prea mare şi oamenii nu pot aştepta la infinit soluţionarea lor. Echipa noastră are o viziune clară în acest sens, iar soluţiile pentru fiecare problemă în parte sunt expuse în oferta noastră electorală reală și perfect realizabilă! Vom propune un program de guvernare locală în Chişinău pentru minimum 5 ani, care va cuprinde atât acţiuni pe termen scurt (câteva luni), cât şi acţiuni pe termen mediu şi lung. Însă, noi înţelegem că, pentru a ne putea implementa viziunea privind soluţionarea problemelor capitalei, trebuie mai întâi să învingem în bătălia pentru Primărie. Şi când spunem că trebuie să învingem, am în vedere o victorie comună a forţelor cu adevărat pro-europene și antioligarhice.

O: Cum calificați decizia PAS de a-l susține pe Andrei Năstase la Primăria capitalei?

A.M.: Conştienţi de importanţa momentului istoric, Platforma „Demnitate şi Adevăr” şi Partidul „Acţiune şi Solidaritate”, au decis să sprijine un candidat comun la Primăria capitalei – Andrei Năstase. Această decizie a stricat jocurile oligarhilor, iar reacţiile lor furibunde, campaniile media de denigrare declanşate sunt cea mai bună dovadă în acest sens. Regimul a fost din nou strâns cu uşa la perete exact ca şi în alegerile prezidenţiale din 2016 şi exact ca şi atunci va pune în aplicare diverse scheme murdare pentru a împiedica preluarea Primăriei Chişinăului de către Andrei Năstase şi echipa sa, cei care cu adevărat doresc binele şi prosperarea capitalei, a întregii ţări. Prin urmare, consider decizia Maiei Sandu și PAS drept una responsabilă și corectă.

O: Ce ar trebui să înțeleagă în situația creată alte forțe de opoziție pro-europene? Aveți un mesaj pentru ele?

A.M. În primul rând vreau să salut şi să apreciez decizia PLDM de a susţine candidatul unic al opozitiei emergente. Cred că toate forţele cu adevărat pro-europene, dar și reprezentanţii notorii ai societăţii civile nu trebuie să se lase ademeniţi de himere electorale și să se aventureze într-un scrutin din care nu au cum să iasă învingători. Tot ce pot obţine astfel de forţe şi astfel de candidaţi este să facă indirect jocul oligarhilor, care-şi doresc dispersarea electoratului pro-european şi menţinerea pe această cale a controlului asupra Primăriei.

O: Dar avem deja partide și candidați ce se declară pro-europeni și care s-au implicat în cursa electorală…

A.M.: Repet – aceste partide și acești candidați, trebuie să facă o evaluare obiectivă a situației și, luând în calcul inclusiv importanța momentului politic, să tragă concluziile de rigoare și să acționeze în consecință. Mai concret, încă nu e târziu să se retragă din cursa electorală, dacă, cu adevărat, își doresc ca Primăria să nu fie acaparată de regimul de la guvernare sau de sateliții acestuia.

O: Ce mesaj aveți pentru electoratul din capitală?

A.M.: Îndemnul meu către electoratul antioligarhic din capitală este să nu se lase manipulat, intimidat, atras în diverse aventuri cu caracter electoral. Numai dând dovadă de maximă maturitate şi responsabilitate politică, numai fiind uniţi, putem scoate Primăria capitalei din mâinile regimului oligarhic şi începe astfel eliberarea ţării din captivitate.

Noi merităm să trăim într-un stat liber, democratic, european, prosper, iar pe data de 20 mai 2018 vom face primul pas în această direcţie!

Avem toată încrederea că vom învinge!

Doina Secrieru

Share