(INTERVIU) Igor Corman: Vom continua să oferim locuri de muncă şi condiţii comparabile cu cele din Occident

(INTERVIU) Igor Corman: Vom continua să oferim locuri de muncă şi condiţii comparabile cu cele din Occident

În cadrul unui interviu acordat portalului www.curentul.md, Igor Corman, director SEBN MD (fabrica de cablaje auto din Orhei), a vorbit despre angajările masive pe care le face întreprinderea în ultimul timp, dar şi despre planurile de viitor.

C: Dle Corman, acum câteva zile în presă a apărut informaţia că fabrica pe care o conduceţi a angajat într-o singură zi 70 de oameni. Pare o cifră incredibilă în condiţiile actuale din Republica Moldova…

I.C.: Din start vreau să vă spun că e o cifră reală şi acest lucru într-adevăr s-a întâmplat pe data de 22 iulie 2018, când SEBN MD a organizat Ziua Uşilor Deschise. Din cele 325 de persoane ce au vizitat fabrica în acea zi şi care au făcut cunoştinţă cu condiţiile de muncă şi nu numai, 70 de persoane la final au scris cereri de angajare. Pentru noi acesta a fost un moment destul de plăcut, deoarece avem în desfăşurare o amplă campanie de angajări, care va continua şi în lunile următoare. Dacă acum avem 1430 de angajaţi, către finele anului vrem să ajungem la 2000.

C: E real să atingeţi acest indicator în condiţiile în care exodul populaţiei este unul masiv?

I.C.: E adevărat ceea ce spuneţi, dar să nu uităm nici de faptul că în satele şi oraşele Republicii Moldova sunt încă o mulţime de oameni care caută un loc de muncă bine plătit şi condiţii decente. Anume aceşti oameni (mulţi dintre care, apropo, sunt reveniţi acasă după ce au muncit peste hotare) sunt grupul ţintă spre care ne orientăm şi remarc cu satisfacţie că mesajele noastre ajung până la ei, o dovadă fiind şi interesul manifestat faţă de oferta noastră de muncă. Spre exemplu, în luna iunie noi am angajat 294 de persoane. În scurt timp vom avea şi datele finale pentru luna iulie, dar deja de pe acum pot să vă spun că tendinţa se păstrează. Iar aceasta ne face optimişti şi credem că e cât se poate de real să ajungem la 2000 de angajaţi în scurt timp.

C: Ce credeţi că-i atrage pe oameni, îi determină să vină la fabrică?

I.C.: Oferta SEBN MD este una atractivă, deoarece angajaţii beneficiază nu doar de condiţii de muncă comparabile cu cele din Occident şi de salarii motivante, dar şi de transport, prânz gratuit, precum şi de pachet social. De asemenea, angajaţilor li se oferă posibilitatea de creştere profesională, de a efectua deplasări de serviciu peste hotare, iar de trei ori pe an ei beneficiază de creşteri salariale. În acest an salariile au fost majorate de două ori – de fiecare dată cu câte 5%, iar până la finele anului vom mai avea o majorare.

C: Din câte am citit, aveţi grijă nu numai de aspectul profesional, ci şi de cel ce ţine de petrecerea plăcută şi utilă a timpului liber de către angajaţi…  

I.C.: Într-adevăr, ne propunem drept scop nu doar să asigurăm oamenii cu condiţii bune de muncă şi cu salarii motivaţionale, dar şi să promovăm un mod sănătos de viaţă în rândurile lor, să le cultivăm spiritul de echipă, ca să se simtă parte a unei familii mari şi unite. În acest scop organizăm mai multe activităţi, iar recent,

în paralel cu Ziua Uşilor Deschise despre care am vorbit mai sus, a avut loc inaugurarea stadionului fabricii. Cu această ocazie, s-a desfăşurat campionatul la mini fotbal între angajaţi (bărbaţi) şi la volei (femei). Vom avea astfel de activităţi şi pe viitor, deoarece petrecerea plăcută şi utilă a timpului liber are un rol important în consolidarea spiritului de echipă. Cele mai bune rezultate se obţin anume acolo unde omul se simte parte a unei echipe mari şi unite, dar nu un simplu angajat, care aşteaptă sfârşitul lunii pentru a-şi ridica salariul.

C: Angajaţi oameni doar de la Orhei şi din împrejurimi?

I.C.: Nu, geografia angajărilor, dacă pot să mă exprim astfel, e mult mai largă. Avem angajaţi din raioanele Orhei, Telenești, Șoldănești, Rezina, Strășeni, Criuleni. Chiar şi în cadrul Zilei Uşilor Deschise fabrica a fost vizitată de oameni din şase raioane. Şi tuturor celor ce se angajează la noi, indiferent că sunt din Orhei, Telenești, Șoldănești, Rezina, Strășeni, Criuleni, le asigurăm transport gratuit, dar şi celelalte condiţii la care m-am referit mai sus.

C: Ce calificare trebuie să aibă oamenii ce vin să se angajeze la fabrică?

I.C.: Trebuie să-şi dorească să muncească, să aibă o atitudine responsabilă faţă de cerinţele de serviciu stricte ce există la noi, capacitatea de a munci în echipă pentru un scop comun (care în cazul nostru e un produs de calitate înaltă), dar şi dorinţa de a învăţa. Dacă au aceste calităţi, noi ne asumăm aspectul ce ţine de calificare. În momentul în care sunt angajaţi, noii lucrători sunt antrenaţi într-un amplu proces de instruire. Trecând acest proces (pe durata căruia, apropo, sunt asiguraţi cu salarii), ei sunt încadraţi în activitatea propriu-zisă a fabricii. Iar cu cât creşte calificarea lor, cu atât li se oferă mai multe oportunităţi de a urca tot noi şi noi trepte pe scară profesională. Avem un sistem motivaţional şi de promovare bine pus la punct şi acei ce muncesc la noi nu doar îl cunosc bine, ci şi îl apreciază.

C: Ce planuri de viitor aveţi?

I.C.: Pe lângă menţinerea unui nivel înalt de calitate al produselor noastre, după cum spuneam ceva mai devreme, obiectivul nostru este să ajungem la finele anului cu 2000 de angajaţi şi în această direcţie vom continua să acţionăm. Ne bucurăm că reuşim să oferim oamenilor un loc de muncă acasă, în Republica Moldova. Ei nu mai sunt nevoiţi să plece la munci peste hotare, dar rămân acasă împreună cu familiile lor şi contribuie la dezvoltarea localităţilor lor. De aceea, vom continua să oferim locuri de muncă în condiţii comparabile cu cele din Occident. Vom continua să facem noi angajări şi să investim în oameni, pentru că investiţia în oameni e una corectă şi bună.

Cristina Pendea

Notă: SE Bordnetze SRL este unul dintre cei mai importanți producători de cablaje auto din Republica Moldova. Proiectul de investiții este implementat în cadrul Zonei Economice Libere Bălți, subzona Orhei. Compania a fost înregistrată în decembrie 2015 și este o filială a Sumitomo Electric Bordnetze SE, care este un producător global în domeniul industriei automotive, cu 33 de mii de angajați din 15 țări.

Share