(INTERVIU) Serghei Popovici: Centrul de Telecomunicații Speciale este o echipă de profesioniști în domeniul IT și a securității informaționale

(INTERVIU) Serghei Popovici: Centrul de Telecomunicații Speciale este o echipă de profesioniști în domeniul IT și a securității informaționale

Serghei Popovici, directorul Centrului de Telecomunicații Speciale (CTS), în cadrul unui interviu pentru portalul Oficial.md, a vorbit despre activitatea și obiectivele instituției, echipa pe care o conduce, realizări, dar și despre impactul reformelor.

Oficial: Cum ați prezenta Centrul de Telecomunicații Speciale unei persoane care nu cunoaște nimic despre această întreprindere?

Serghei Popovici: Întreprinderea de Stat „Centrul de Telecomunicații Speciale” a fost creată în scopul soluționăriicerințelor de securitate informațională, asigurării funcționăriişi dezvoltării sistemelor informaționaleși de telecomunicații statale protejate.Activitatea de bază constă în prestarea serviciilor în domeniul tehnologiilor informaționale și de asigurare a securității informaționale cum ar fi: Internet, Intranet guvernamental, poștă electronică securizată, semnătura electronică, servicii în domeniul securității cibernetice, web hosting, telefonie IP etc.. CTS este responsabil de dezvoltarea și administrarea sistemului de telecomunicații al autorităților administrației publice din Republica Moldova.

O.: Care sunt obiectivele de bază ale CTS?

S.P.:Dat fiind faptul că domeniul de activitate al CTS este domeniul TIC, prioritar pentru întreprindere este crearea, administrarea deservirea și dezvoltarea sistemelor de telecomunicații speciale, oferirea unui schimb protejat și sigur de informații între autoritățile administrației publice și, nu în ultimul rând, dezvoltarea domeniului securități cibernetice. CTS elaborează și implementează tehnologii avansate în domeniul securității informaționale, inclusiv tehnologiile semnăturii electronice.

Obiective sunt multe, deoarece și responsabilitățile pe care ni le-am asumat nu sunt puține. Dar pot să spun cu certitudine, echipa CTS face față tuturor cerințelor și va continua să își dezvolte capacitățile.cts_logo_blue_mail

O.: Puteți enumera proiectele de bază în care este implicat CTS?

S.P.:CTS activează mai mult de 14 ani și fiecare an a fost semnificativ cu ceva. A fost o etapă în care au decurs pregătirile pentru implementare a proiectelor. De aceea în câțiva ani care au urmat mai târziu, cetățenii au cunoscut despre PIGD- Programul Integrat de Gestionare a Dosarelor care a automatizat activitatea instanțelor judecătorești, la fel a fost implementat sistemul de monitorizare a examenelor de Bacalaureat – centrele cărora sunt deservite de CTS. Sistemul de supraveghere a circulației rutiere „Controlul Traficului” a ușurat activitatea organelor de forță, oferind o pârghie eficientă de control a traficului rutier. CTS este operatorul tehnic al întregii platforme tehnologice MCLOUD, sistemului de plăți electronice MPAY, sistemului de autentificare MPASS, și alte sisteme informaționale precum: MSIGN, MLOG, MNOTIFY. Sunt sigur că toți cunosc despre Semnătura electronică și avantajele acesteia, de aceea o să mă opresc aici, pot vorbi la nesfârșit despre proiectele la care am participat și despre importanța acestora.

O.: Într-adevăr sunt multe proiecte, de care Vă puteți mândri, puteți evidenția unul din ele?

S.P.:Da, pot evidenția, nu un proiect, dar echipa care a stat în spatele implementării acestor proiecte. Echipa CTS este formată din profesioniștiîn domeniul IT și a securității informaționaleși este în creștere. Mă mândresc cu colegii mei, fiecare învățăm unii de a alții și doar de capacitatea de a lucra în echipă depinde calitatea unui proiect, a unui serviciu.

O.: Din cele expuse mai sus, putem afirma că întreprinderea este implicată în activități de o importanță statală pentru societate, însă se cunoaște puțin despre acestea, care este motivul?

S.P.:Sunt de părerea că nu noi trebuie să vorbim despre faptele noastre, dar beneficiarii, fie autoritățile administrației publice, fie cetățenii. În mare parte campaniile de informare au fost axate mai mult pe domeniul securității cibernetice, securității la nivel de stat, instituție sau familie.

O.: Ce este Securitatea Cibernetică pentru CTS?

S.P.:Securitatea Cibernetică este un domeniu foarte important pentru CTS, dat fiind faptul că spațiul virtual conține informații relevante care necesită să fie protejate. Domeniul TIC se află în continuă dezvoltare și multe din aspectele vieții cetățenilor se transferă în spațiul cibernetic, ceea ce ne face să fortificăm forțele de protecție. Securitatea Cibernetică este poziționată în rând cu celelalte forme ale securității, unde cetățeanul poate fi agresat. Dar dacă să vorbim de informații importante la nivel de stat e și mai actual și critic să asigurăm securitatea cibernetică.

O.: Cum a-ți defini rolul întreprinderii și unde ați poziționa-o ca importanță la nivel de stat?

S.P.:Centrul de Telecomunicații Speciale reprezintă o întreprindere care este responsabilă de securitatea sistemelor informaționale la nivel de stat.Dat fiind faptul că informația de care dispun autoritățile administrației publice este foarte importantă, iar în mâinile nepotrivite aceasta poate servi drept armă, consider că CTS este în rând cu organele de forță ale Republicii Moldova. De calitatea serviciilor noastre depinde siguranța statului într-o oarecare măsură.

O.: Se reflectă reformele care au loc în țară asupra activității CTS-lui?

S.P.:Fiind administrator al sistemului de telecomunicații  a autorităților administrației publice, suntem implicați pe domeniul nostru de competență în procesul de reformare. Infrastructura telecomunicațională suferă modificări, noi fiind responsabili, în cel mai scurt timp, să oferim toate utilitățile acesteia. CTS este responsabil și de elaborarea și găzduirea paginilor WEB ale autorităților administrației publice. Drept rezultat, orice activitate, ce se răsfrânge asupra autorităților, se răsfrânge asupra noastră.

Doina Secrieru

Share