(INTERVIU) Alexandru Cimbriciuc: Când deputații din RM vor conștientiza că singura cale de integrare în UE este numai prin aderarea la România, atunci și se va produce Unirea

(INTERVIU) Alexandru Cimbriciuc: Când deputații din RM vor conștientiza că singura cale de integrare în UE este numai prin aderarea la România, atunci și se va produce Unirea

În cadrul unui interviu acordat portalului Oficial.md, vicepreședintele Partidului Unității Naționale, Alexandru Cimbriciuc, a vorbit despre ce l-a determinat să accepte această funcție, cum califică șansele partidului pentru următoarele alegeri parlamentare, despre probabilitatea coagulării tuturor forțelor unioniste din Republica Moldova, dar și despre candidatura sa în cadrul unei circumscripții la viitoarele alegeri parlamentare.

O.:Domnule Cimbriciuc, recent, ați fost ales vicepreședinte a Partidului Unității Naționale. Ce v-a determinat să reveniți în politică și să acceptați această funcție?

A.C.:Eu am făcut o declarație atunci când eram în funcția de vice-ministru, că funcțiile de conducere în ministerele de forță trebuie să fie depolitizate, de aceea și m-am retras atunci din politică, pentru a nu fi membru a unui partid.

Partidul Unității Naționale este un partid în care mă pot regăsi, un partid care pledează pentru Unire și eu consider că Republica Moldova, ca să adere la Uniunea Europeană, are nevoie să se unească cu România, acesta este cel mai sigur și corect pas făcut politic vreodată în istoria Republicii Moldova.

O.:Ați fost aproape 2 ani în funcția de Vice-ministru al Apărării, în echipă cu ministrul Anatol Șalaru, acum sunteți în aceeași echipă la PUN. Care deosebiri ați evidenția între atunci și acum și cât de diferit e domnul Șalaru în calitate de ministru și de președinte de partid?

A.C.:Eu l-am cunoscut pe ministrul Anatol Șalaru ca un bun și experimentat manager, care, după părerea mea, a intrat în rol de ministru la Apărare foarte rapid, înțelegând exact direcția și strategia de apărare a Republicii Moldova, ceea ce, practic, a demonstrat că domnul Șalaru este un bun profesionist. Exact acest lucru îl caracterizează și în funcția de președinte executiv al Partidului Unității Naționale, are aceleași calități. Un simplu exemplu: a reușit să devină un partener politic și de încredere a ex-Președintelui României, Traian Băsescu, ceea ce demonstrează, încă o dată, că domnul Șalaru este un bun politician. Odată ce domnul Băsescu a acceptat să facă politică în Republica Moldova cu Anatol Șalaru, însă sunt sigur că Băsescu a avut foarte multe oferte și de la alți politicieni, dar nu a acceptat și acum faptul că Șalaru l-a convins că în politica din Republica Moldova este nevoie de un lider național, înseamnă că acest lucru e reușit.

O.:Ați fost membru PLDM, ca mai apoi să vă retrageți din cadrul acestei formațiuni. De ce ați făcut acest pas atunci?

A.C.:În politică eu activez din 1995, în diferite funcții, chiar și la nivel de președinte de județ pe timpuri a Partidului Liberal, condus de Mircea Rusu și ajungând până la Partidul Liberal Democrat. A fost o echipă extraordinar de puternică, dar eu sunt omul de echipă și atunci când spiritul de echipă dispare, eu nu mă mai pot regăsi cu oameni care individual se străduiesc să abordeze în modul lor de cunoștință politica din Republica Moldova. Eu nu am fost de acord cu una dintre deciziile Consiliului Politic, m-am expus și public printr-o declarație, că nu este corect ca un partid puternic cu o fracțiune puternică în Parlament, să se retragă în opoziție și să cedeze puterea. Nu se face în politică astfel de pași greșiți, fiindcă în teritoriu activează foarte multă lume, cum ar fi primarii, iar primarii niciodată nu pot să fie în opoziție față de cetățenii satelor și comunelor. Eu nu am fost de acord cu această decizie, a fost o decizie incorectă a conducerii partidului la momentul respectiv.

O.:Cum calificați șansele PUN-ului în viața politică și mai ales la viitoarele alegeri parlamentare?

A.C.:Vreau să vă spun că simpatizanții Partidului Unității Naționale, devin mulți mai mulți oameni de valoare, oameni cu caracter național, cu demnitate și oameni care știu ce doresc, iar acești oameni își doresc ca, copiii lor să se regăsească într-o țară puternică, dezvoltată și europeană. Eu cred că, PUN-ul la următoarele alegeri și în următorul Parlament va avea o fracțiune parlamentară.

O.:Cum vedeți șansele re-Unirii RM cu România?

A.C.:Șansele unirii Republicii Moldova cu România sunt unele firești, fiindcă decizia ne aparține nouă, celor din Republica Moldova, dar numai la nivel de decizie politică. Atunci când, în Parlamentul Republicii Moldova, deputații vor conștientiza că singura cale de integrare în Uniunea Europeană și blocul Nord Atlantic este numai prin aderarea la România, atunci și se va produce Unirea. Votul decisiv se va da în Parlamentul Republicii Moldova și cel al României.

O.: Ce părere aveți despre coagularea tuturor forțelor unioniste din Republica Moldova?

A.C.:Coagularea forțelor unioniste o văd foarte pozitiv. Ultima acțiune a Partidului Unității Naționalea avut loc la Chișinău cu mai multe ONG-uri și forțe pro-unioniste și sunt sigur că toate aceste forțe se vor regăsi într-o singură mișcare, sub conducerea președintelui tuturor românilor, Traian Băsescu.

O.:Din 2010 şi până în 2014, ați a fost vicepreşedinte al Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică. Cum apreciați starea actuală de securitate a Republicii Moldova?

A.C.:În acest context, am fost și președinte al delegației la Adunarea Parlamentară NATO, exact aceeași perioadă și cunosc un detaliu, că securitatea Republicii Moldova și în prezent este subminată prin trădare și anume prin trădarea președintelui actual al Republicii Moldova, Igor Dodon, care în continuare se străduiește să denigreze statul Republica Moldova și, totodată, să-l jefuiască.

16996535_391167824590018_8134438842986773205_n

O.:Mai sunteți și vicepreședinte al Uniunii Naționale a Veteranilor de Război, dar și președinte a organizației veteranilor din raionul Soroca. Care sunt cele mai grave probleme cu care se confruntă foștii combatanţii?

A.C.:Combatanții, veteranii de război în continuare au nevoie de o asistență socială, de atenția statului și de a veni cu unele modificări în legea cu privire la veteranii de război. Statul de veteran de război, trebuie să-i reprezinte după normele și standardele europene și să se bucure de aceleași înlesniri, cu care se bucură și veteranii altor țări. Aici noi avem a munci, cât am fost în funcția de deputat, am promovat această lege, am reușit unele modificări să le facem spre beneficiile veteranilor de război. Mai avem mult de muncit, fiindcă legea este imperfectă, altceva mai este că noi nu am stabilit până la ziua de astăzi, cine are dreptul să poarte legitimația de război. Au primit aceste legitimații, inclusiv și distincții înalte de stat, oameni care nu au meritat.

O.:Acum câteva luni într-un interviu ați admis posibilitatea de a candida în circumscripție la parlamentare, dar și pentru funcția de primar al or. Soroca la locale. Ați adoptat deja anumite decizii în acest sens – la care alegeri vă vedem? 

A.C.:Noi nu am discutat întrebarea respectivă nici la partid și nici în echipa de la Soroca, dar sunt sigur că acest lucru se va întâmpla la momentul potrivit. Implicarea mea personală în rezolvarea problemelor din Soroca, cred că va fi rezultatul unei aprecieri din partea oamenilor, iar după aprecierea lor, vom decide ce vom face la următoarele alegeri parlamentare. Mai apoi, peste jumătate de an, vor fi și cele locale, așa că decizia încă nu este luată.

O.:Cum și unde vedeți Republica Moldova în 2-3 ani?

A.C.: O văd integrată în Uniunea Europeană, doar prin aderarea la România.

Mihaela Conovali

Share