Candidatul PSRM la funcția de primar de Chișinău: „Ne propunem să facem o revizie totală a proprietăţii municipale”

Candidatul PSRM la funcția de primar de Chișinău: „Ne propunem să facem o revizie totală a proprietăţii municipale”

Candidatul socialiștilor la funcția de Primar general al mun. Chișinău, Ion Ceban, a anunțat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, viziunile și acțiunile sale pentru administrarea eficientă a municipiului Chişinău.

Ion Ceban a declarat că administrarea eficientă este unul din cele mai importante aspecte la care locuitorii capitalei trebuie să atragă atenţie.

„Noi venim cu o abordare complexă în acest sens şi, până în luna aprilie 2019, vom prezenta un nou Plan General al Chișinăului, în baza căruia capitala se va dezvolta şi va ajunge un oraș modern. Un moment important care ţine de administrarea eficientă a oraşului este buna administrare a proprietăţii municipale. De aceea, noi ne propunem să facem o revizie totală a proprietăţii municipale, să clasificăm toate zonele verzi ale oraşului, ca atunci când vom vorbi despre fiecare proiect concret care să contribuie la dezvoltarea capitalei să ştim concret ce avem la dispoziţie şi care sunt limitele în care se poate de acţionat. În decursul a şase luni din momentul preluării funcţiei de Primar general al capitalei, toți funcționarii Primăriei vor fi atestaţi pentru funcția deținută. Toți funcționarii municipali, suspectați de corupție, vor fi verificaţi de organele competente, iar pe durata anchetei vor fi suspendați din funcție sau concediați. În acelaşi timp vreau să vin cu un mesaj clar pentru acei funcționari care își fac treaba onest: Ei vor continua să lucreze în funcțiile deținute”, a precizat socialistul.

Totodată, Ion Ceban a menționat că una din primele măsuri pe care le va întreprinde, imediat după preluarea mandatului va fi demararea unui audit total al tuturor direcțiilor și întreprinderilor subordonate Primăriei. „În baza acestui audit, va fi elaborată o nouă structură a Primăriei. De asemenea, lipsa de transparenţă generează corupţie, de aceea îmbunătăţirea situaţiei din acest domeniu va fi o prioritate pentru noi. Ne propunem ca toate deciziile din Primărie să fie adoptate transparent şi deschis. Acestea vor fi publicate pe site-ul Primăriei și pe panourile de informare. Vom continua practica, pe care am insistat în ultimii trei ani: transmiterea în regim real on-line a ședințelor comisiilor din cadrul Consiliului Municipal. Fiecare direcție a Primăriei va fi obligată să publice planurile de lucru, datele concrete și să raporteze public implementarea punctuală a fiecărui document, cel puțin o dată pe lună, sau la sfârșitul fiecărei etape din cadrul proiectelor și programelor municipale. Tot în sensul asigurării transparenţei, voi face tot posibilul pentru ca orașul să treacă pe deplin la managementul modern al proiectelor și programelor”, a punctat Ceban.

Socialistul a mai spus că o atenţie deosebită, în acest context, va fi acordată domeniului vânzării şi oferirii în arendă a proprietăţii municipale. „Obiectivul nostru este ca vânzarea şi arendarea proprietăţii municipale să fie posibilă doar prin licitaţie, aşa cum e normal să fie. Vom insista ca bugetul municipal să fie adoptat exclusiv în termenul prevăzut de legislaţie şi în condiţii de maximă transparenţă. Mai mult ca atât, vom asigura raportarea publică a fiecărui leu cheltuit din bugetul municipal. Vor fi numiți administratori competenți, care vor avea drept sarcină controlul asupra executării bugetului în timp util și calitativ și vor fi furnizate cu regularitate rapoartele privind execuția bugetelor de către fiecare direcție a Primăriei. Funcționarii vinovați de neexecutarea sau întârzierea executării bugetului vor fi concediaţi”, a spus socialistul.

Ion Ceban a mai spus că va insista pe introducerea responsabilităţii personale a funcţionarilor. „Astfel, fiecare funcționar al Primăriei va fi responsabil personal de un anumit domeniu şi va raporta public despre starea de lucruri din domeniul ce i-a fost încredinţat. De asemenea, în fiecare lună se vor desfășura ședințe în teritoriu, cu participarea Primarului de Chișinău, a pretorilor de sector și primarilor din suburbii. De fiecare problemă ce va fi pusă în discuţie va fi responsabil un anumit funcționar.

La Primăria capitalei, vom continua eforturile în domeniul implementării sistemului de achiziţii publice electronice. Vom implementa la Primărie platforma de comerţ electronic.

Avem în vedere și dezvoltarea și implementarea sistemului „Casa electronică”, în cadrul căreia va fi posibilă desfășurarea de adunări și sondaje, familiarizarea chișinăuienilor cu orice informație recentă și actuală despre locuința sa”, a subliniat Ceban, adăugând – „acestea sunt câteva direcţii de bază în care vom acţiona în vederea asigurării unei administrări eficiente a municipiului Chişinău”.

Mihaela Rotari

Share