CUC a revenit la masa discuțiilor

CUC a revenit la masa discuțiilor

În or. Bender, Comisia Unificată de Control (CUC) a revenit la masa discuţiilor, marcând astfel începutul unei noi sesiuni, transmite Oficial.

Potrivit unui comunicat de presă, în cadrul examinării chestiunii organizatorice, la propunerea Delegației Federației Ruse, a fost eliberat din funcția de observator militar maiorul Alexei Abuneaev în legătură cu finisarea deplasării de serviciu. Reprezentanţii Misiunii OSCE în Republica Moldova l-au prezentat pe Frankl Bernhard, consilier pe probleme militare și politice.

Colonelul Vitalii Morozov, șeful Statului Major al Forțelor Mixte de Pacificare, a raportat situația din Zona de Securitate, ca urmare a monitorizării acesteia de către Comandamentul Militar Întrunit (CMÎ) pe parcursul perioadei de 01 – 07 august 2018.

Delegația Republicii Moldova în Comisie a difuzat o adresare în care pledează pentru elaborarea unui nou mecanism de activitate a CMÎ, care să asigure reacționarea operativă a Misiunii de pacificare în cazul acțiunilor nelegitime desfășurate în Zona de Securitate de către structurile de forță și formațiunile militare neatribuite Forțelor de Menținere a Păcii.

În aceeași ordine de idei și reprezentanţii Misiunii OSCE în Moldova au oferit tuturor componentelor Comisiei informația privind rezultatele monitorizării situației în Zona de Securitate pe perioada 14-15 august 2018. Concomitent, Misiunea OSCE a anunțat că intenționează să viziteze posturile de pacificare în Zona de Securitate în perioada 01-30 septembrie a.c.

Cât privește problema privind asigurarea securității și liberei circulații în preajma podului peste râul Nistru între satele Gura Bâcului și Bâcioc, aceasta a fost examinată în cadrul celei de-a doua ședințe, neordinare, conduse de copreședintele CUC din partea Federației Ruse, Ilia Uvarov. Discuțiile s-au axat pe propunerile de compromis ale delegației Federației Ruse, prezentate la ultimele ședințe CUC, care prevăd implementarea mecanismului de monitorizare și asigurare a liberei circulații pe podul nominalizat doar de către militarii Forțelor Mixte de Pacificare în comun cu angajații Poliției și așa-numita „miliție transnistreană” în corespundere cu Acordul din 21 iulie 1992 și deciziile ulterioare ale CUC.

Reprezentanții Tiraspolului și de această dată au respins categoric propunerile în cauză fără argumente temeinice.

Poziția neconstructivă și lipsa de dorință a delegației transnistrene de a identifica o soluție de compromis generează blocarea în continuare a activității Comisiei Unificate de Control și subminează substanțial eficiența Misiunii de pacificare în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

Următoarea ședință a CUC este preconizată pentru 13 septembrie 2018.

Mihaela Rotari

Share