Decis! Președintele Parlamentului sau Premierul va semna decretele privind numirea celor doi miniștri

Decis! Președintele Parlamentului sau Premierul va semna decretele privind numirea celor doi miniștri

Curtea Constituțională a constatat, astăzi, printr-o hotărâre, circumstanțele ce justifică interimatul funcției de Președinte al Republicii Moldova, astfel, decretele de numire al lui Nicolae Ciubuc – în funcția de ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, și al Silviei Radu – în funcția de ministru al Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, vor fi semnate de Președintele Parlamentului sau de Prim-ministru.

După cum comunică Oficial, hotărârea este definitivă, intră în vigoare la data adoptării și nu poate fi supusă nici unei căi de atac. Maxim Lebedinschi, consilier prezidențial în domeniul juridic şi relaţiilor instituţionale, a spus că în funcții de miniștri trebuie să fie persoane integre, cu experiență și studii în domeniul pe care urmează să-l reprezinte.

„Unicul organ care putea să înainteze o asemenea sesizare este Parlamentul, însă doi deputați nu puteau să facă asta. Noi nu înțelegem cum doi deputați pot să fie portavocea Premierului”, a spus consilierul prezidențial.

Totodată, Lebedinschi a spus că regretă că s-a ajuns la o nouă decizie de acest fel. Amintim că, deputații democrați Sergiu Sârbu și Eugeniu Nichiforciuc, la 21 septembrie curent, au solicitat constatarea circumstanțelor care justifică interimatul funcției de Președinte pentru asigurarea exercitării atribuțiilor constituționale în scopul numirii candidaților propuși de Premier pentru funcțiile de ministru al agriculturii, dezvoltării regionale și mediului și ministru al sănătății, muncii și protecției sociale și intrării în exercitare mandatului.

Cristina Gurez

Share