Declarație: „Prezenta masivă a polițiștilor denotă că guvernarea ia în serios protestele”

Declarație: „Prezenta masivă a polițiștilor denotă că guvernarea ia în serios protestele”

„Prezenta masivă a polițiștilor denotă că guvernarea ia în serios protestele, insinuând ca ar exista o probabilitate ridicata ca acestea pot iesi de sub control”, – aceasta a comunicat politologul Dionis Cenușa, în cadrul unei postări pe o rețea de socializare cu privire la protestele opoziției, informează Oficial.

„Epicentrul nemultumirii exprimate in mesajele protestelor il constituie oligarhul Vladimir Plahotniuc si „satelitii” sai politici – Ilan Shor, Iurie Leanca, precum si PSRM. Chemarile insistente de mobilizare a cetatenilor, lansate de catre liderii opozitiei, indica o necesitate acuta de proteste cat mai masive. Opozitia este perfect constienta ca amploarea protestelor este ceea ce conteaza pentru a clatina guvernarea si a provoca starea „barcii naufragiate” in interiorul sistemului ce sta la dispozitia Partidului Democrat si care la fel numara lucratorii din sectorul public”, a preciza el.

Prin urmare, politologul s-a referit la manifestația organizată de Partidul Șor.

„Contra-protestele desfasurate de catre formatiunea lui Ilan Shor, dar in absenta acestuia, a demonstrat din nou capacitatea guvernarii de a surprinde si de a construi circumstante politice noi. Totodata, contra-protestele au scos in evidenta cel putin doua lumi paralele existente in Moldova. Prima este cea in care cetatenii isi vand libertatea de a gandi pentru 100 de lei si un pranz gratuit versus cea dea doua – in care protestul este motivat de constientizarea nivelului de degradare politica in care a ajuns tara. Discrepanta data nu este provocata atat de vointa sustinatorilor platiti ai lui Shor, ci de rezultatul guvernarii in cei 27 de ani de independenta. Toata esenta contra-protestatarilor este o reflectie obiectiva a saraciei salbatice din tara, insotit de descompunerea sau substituirea sentimentului de demnitate cu obiecte de valoare materiala, primare si extrem de ieftine, precum painea si alte produse alimentare. Prezenta cetatenilor cu principii civice devalorizate sau niciodata existente si exersate a provocat reactii de blamare din partea participantilor la protestele anti-guvernamentale. Acest lucru inca o data a indicat cat de diversa si fragmentata este societatea moldoveneasca, dar si cat de fragila este toleranta politica printre moldoveni. Anume pe acest aspect mizeaza guvernarea atunci cand ignora in mod deschis demersurile opozitiei”, a scris Cenușa.

Totodată, politologul s-a referit la impactul protestelor organizate de opoziție.

„Cu toate acestea, protestele opozitiei produc schimbari pozitive in mentalitatea colectiva, mai ales daca sunt insotite de instrumente pasnice. De aceea, opozitia si protestatarii cu sau fara afiliere politica vor trebui sa manifeste prudenta pentru a evita provocarile guvernarii, pastrand caracterul pasnic al protestelor, inclusiv pentru a le putea extinde in diferite categorii sociale. Violenta nu doar va discredita opozitia, dar si va impiedica cresterea amploarei viitoarelor proteste”, a conchis el.

Mihaela Rotari

Share