Declarație: „România este principalul investitor în reabilitarea instituțiilor preșcolare din Republica Moldova”

Declarație: „România este principalul investitor în reabilitarea instituțiilor preșcolare din Republica Moldova”

Ministrul Afacerilor Externe al României, Teodor Meleșcanu, i-a prezentat deputatului PMP, Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, informații privind sprijinul acordat de către România grădinițelor de copii din Republica Moldova, informează Oficial.

Astfel, ministrul Afacerilor Externe i-a comunicat deputatului Constantin Codreanu lista instituțiilor de învățământ preșcolar din Republica Moldova construite, renovate sau dotate cu sprijinul financiar al României, precum și o serie de alte elemente de interes.

Lista instituțiilor preșcolare propuse spre finanțare de către guvernul României în 2014 a cuprins un număr total de 911 grădinițe, defalcat pe raioane și municipii după cum urmează: Anenii Noi (20), Basarabeasca (9), Briceni (26), Cahul (22), Cantemir (12), Călărași (20), Căușeni (22), Cimișlia (19), Criuleni (18), Dondușeni (11), Drochia (23), Dubăsari (12), Edineț (29), Fălești (22), Florești (26), Glodeni (22), Hâncești (40), Ialoveni (41), Leova (23), Nisporeni (27), Ocnița (15), Orhei (53), Rezina (33), Râșcani (21), Sângerei (34), Soroca (31), Strășeni (26), Șoldănești (12), Ștefan Vodă (24), Taraclia (4), Telenești (25), Ungheni (38), UTA Găgăuzia (38), municipiul Chișinău (11) și municipiul Bălți (1). Cel mai are beneficiar a fost raionul Orhei, cu 53 de grădinițe reabilitate pe banii statului român, la polul opus situându-se municipiul Bălți, care a propus spre finanțare doar un singur proiect.

Ministrul Afacerilor Externe precizează că până în prezent România a acordat 26 de milioane de euro pentru reabilitarea instituțiilor școlare din Republica Moldova, sumă alocată după cum urmează: 20 de milioane de euro (tranșa RO1) și 3 milioane de euro (tranșa RO2) în anul 2014, respectiv 3 milioanede euro (tranșa RO3) în anul 2016.

„Oricine poate constata că România este principalul investitor în reabilitarea instituțiilor preșcolare din Republica Moldova, acordând peste 26 de milioane de euro unui număr de 911 grădinițe de copii. Solidaritatea firească, explicabilă cultural și istoric, a statului român cu noua generație de români din Basarabia este o constantă și ea se va manifesta exemplar și pe viitor. Remarcăm că au beneficiat de sprijinul financiar al României și instituțiile preșcolare din localitățile de baștină ale unor lideri politici de la Chișinău, adesea tributari reflexelor antiromânești de sorginte sovietică. A se vedea în acest sens cazul președintelui Igor Dodon. Acest sprijin nu este acordat direct instituțiilor preșcolare din Republica Moldova și nici autorităților publice locale de nivelul I sau II, ci administrației publice centrale, fiind gestionat de Fondul de Investiţii Sociale din Moldova (FISM), instituție creată acum 20 de ani cu sprijinul Băncii Mondiale și al țărilor donatoare cu scopul de a contribui la dezvoltarea Republicii Moldova prin gestionarea asistenței externe. Considerăm însă că Guvernul României va trebui să ia în calcul și posibilitatea acordării de sprijin financiar direct autorităților publice locale de nivelul I și II pentru renovarea și dotarea instituțiilor preșcolare (și școlare), inclusiv a celor private, din Republica Moldova.”, a declarat deputatul Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării.

Mihaela Rotari

Share