Declarație: România și R. Moldova sunt două state românești despărțite temporar de istorie

Declarație: România și R. Moldova sunt două state românești despărțite temporar de istorie

Senatorul pentru românii din diaspora în Parlamentul de la București și membru al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Viorel Badea, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, a vorbit despre relației Republicii Moldova cu România.

„Opinia mea este că România și R. Moldova sunt două state românești despărțite temporar de istorie, cred că statul român nu a făcut suficient pentru a deveni atractiv pentru românii din R. Moldova. Proiectele pe care noi le-am dezvoltat au evoluat în pas de cangur, ca să spun așa, adică a fost un guvern care a dat drumul la niște proiecte și, apoi, a venit alt guvern care le-a stopat și le-a dat altă direcție. Eu le-am propus colegilor mei din parlament, și sper ca această propunere să fie agreată și la nivel înalt, în plan politic, ca partidele românești, împreună, să adopte un plan comun de acțiune în R. Moldova, așa cum au fost acele discuții cu protocolul pentru integrare europeană a României. Atunci, toate partidele politice s-au reunit și au stabilit un itinerariu comun, pentru ca România să se poată integra cu succes în UE”, a precizat el.

În același timp, el a venit cu unele propuneri pentru clasa politică. „Eu propun ca toți reprezentanții partidelor politice din România să ne așezăm la masă, să stabilim o strategie comună pe termen mediu lung. Altfel, incongruența aceasta politică pe care noi o manifestăm față de Chișinău nu poate atrage acolo decât insatisfacții și neîncredere. Altfel nu vom putea avea un proiect de succes în R. Moldova. Faptul că mai reparăm niște grădinițe sau mai finanțăm evenimente culturale, faptul că le redăm cetățenia…deși, acesta nu este un proiect cu care să ne mândrim, este un drept al lor… Noi ar trebui să facem în așa fel încât să le redăm cetățenia într-o săptămână, cu scuzele de rigoare. Pentru că ei au fost cetățeni români. Această chestiune nu ar trebui capitalizată de guvernele României. Ar trebui să elaborăm această strategie pe care să o urmăm cu sfințenie, indiferent cine va veni la guvernare”, a conchis el.

Mihaela Rotari

Share