Expert: „Republica Moldova trebuie să clarifice urgent problema datoriilor…”

Expert: „Republica Moldova trebuie să clarifice urgent problema datoriilor…”

„Cu cât mai multă energie electrică cumpărăm din regiunea transnistreană cu atât contribuim la majorarea datoriei pentru gazul rusesc şi totodată contribuim la venituri adiţionale în bugetul regiunii transnistrene care în mare parte contribuie la păstrarea conflictului pe partea stângă a Nistrului”. Despre aceasta comunică expertul de la Centrul Independent Expert Grup, Dionis Cenușă pentru Europa Liberă, informează Oficial.

„R. Moldova este pusă în situaţia când din cauza vulnerabilităţii energetice este obligată să o procure şi o poate face deocamdată doar din regiunea transnistreană şi din Ucraina”, a menționat acesta.

Prin urmare, expertul a comunicat despre „problema datoriilor”.

„Cât durează procesele de interconectare cu România nu există o alternativă viabilă. R. Moldova trebuie să clarifice urgent problema datoriilor pe care le are faţă de Gazprom şi să discute la modul serios cu partea rusă cum poate fi stopată acumularea de noi datorii, inclusiv prin intermediul disciplinării CERS Moldovenească atunci când aceasta este cumva implicată în procesul de livrare a energiei electrice pentru malul drept prin intermediu Energocom. Totodată, R. Moldova, Guvernul, Ministerul Economiei trebuie să accelereze proiectele de interconectare cu România. Vorbim în primul rând de interconectorul pe sud: Isaccea- Vulcăneşti-Chişinău prin care vom avea surse adiţionale care ne vor permite să obţinem o pernă de siguranţă atât pe partea de datoriile la gazele ruseşti, cât şi posibilitatea în orice moment a CERS Moldovenească din raționamente politice sau geopolitice să stopeze livrarea de electricitate către malul drept”, a susținut el.

Mihaela Rotari

Share