IPRE: Nivelul de implementare a Acordului de Asociere pentru primul semestru al anului 2018 este în progres foarte redus
Nivelul de implementare a Acordului de Asociere pentru primul semestru al anului 2018 este în progres foarte redus. Aceasta este concluzia experților Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), care au prezentat astăzi cel de-al treilea Raport alternativ, transmite Oficial.
Raportul este divizat în 6 titluri, fiecare cu rata progresului înregistrat și recomandările făcute de experți:
Titlul I: Parcursul General în implementarea Acordului de Asociere.
Titlul II: Dialog politic și reforme, cooperarea în domeniul politicii externe și de securitate.
Titlul III: Libertate, securitate și justiție.
Titlul IV: Cooperarea economică și cooperarea sectorială.
Titlul V: Comerț și aspecte legate de comerț.
Titlul VI: Asistența financiară și dispoziții antifraudă și de control.
Potrivit autorilor raportului, rezultatele evaluării cantitative arată o rată de realizare a Planului Național de Acțiuni privind implementarea Acordului de Asociere (PNAIAA II) de 20,7%.
Pentru semestrul I 2018 s-au planificat 617 măsuri, dintre care 280 au fost realizate, 230 sunt în curs de realizare, iar 107 – nerealizate.
În comparație cu 2017 se atestă un regres calitativ, din cauza progresului limitat în realizarea obiectivelor Dialogului Politic și Reforme stabilite în Titlul II și a celor cu privire la valorificarea asistenței financiare în conformitate cu Titlul VI al PNAIAA II.
Obiectivele în domeniul justiției, libertății și securității prevăzute de Titlul III al PNAIAA II atestă lipsa unui progres important în comparație cu 2017. Cel mai bun indicator de realizare calitativă vizează Titlul V (ZLSAC).
Ca și în 2017 se atestă un progres moderat – datorită creșterii ponderii comerțului cu UE la 68,48% și promovării unor măsuri legislative de transpunere a acquis-ului UE în domeniul veterinar, ambalarea produselor alimentare, prestarea serviciilor financiare și de audit.
Raportul a fost prezentat de experții IPRE, Iulian Groza, Stanislav Ghilețchi și Iulian Rusu.
Doina Secrieru