Japonia elimină regimul de vize pentru deținătorii pașapoartelor diplomatice și de serviciu moldovenești

Japonia elimină regimul de vize pentru deținătorii pașapoartelor diplomatice și de serviciu moldovenești

„Japonia elimină regimul de vize pentru deținătorii pașapoartelor diplomatice și de serviciu moldovenești”. Anunțul a fost făcut de ministrul Afacerilor Externe al Japoniei, Taro Kono, în cadrul întrevederii, la Tokyo, cu omologul său din Republica Moldova, Tudor Ulianovschi, informează Oficial.

În opinia Ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, acesta constituie un pas important în diversificarea ulterioară a contactelor de nivel înalt, dar și lansarea discuțiilor pentru eliminarea regimului de vize inclusiv pentru deținătorii pașapoartelor ordinare.

Tudor Ulianovschi și Taro Kono au apreciat dialogul bilateral ascendent între autoritățile celor două state, menționând existența unui potențial nevalorificat în aprofundarea acestora, inclusiv prin realizarea unor proiecte investiționale sau sociale cu implicarea activă a mediului de afaceri și societății civile din ambele țări. În scopul intensificării relaţiilor bilaterale şi extinderii domeniilor de cooperare, interlocutorii au convenit asupra organizării până la sfârșitul anului curent a consultărilor politice interministeriale între ministerele de externe.

În cadrul întrevederii a fost abordată şi tematica de securitate internaţională şi regională. Ministrul moldovean de Externe a reiterat mulțumirile Guvernului Republicii Moldova autorităților de la Tokyo pentru susținerea la ONU a Rezoluției cu privire la „Retragerea completă şi necondiţionată a trupelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova” și a transmis cu acest prilej mesajul de recunoștință din partea Prim-ministrului Pavel Filip adresat omologului său nipon, Shinzo Abe.

Interlocutorii au abordat şi alte teme de interes comun precum formatul de cooperare GUAM + Japonia, dar și aspecte ale reformei Consiliului de Securitate al ONU. Ministrul Tudor Ulianovschi a lansat invitația omologului său de a întreprinde o vizită oficială în țara noastră în viitorul apropiat.

Dina Roșca

Share