Modul de constituire a circumscripțiilor în RM – în vizorul Comisiei de la Veneția și OSCE/ODIHR

Modul de constituire a circumscripțiilor în RM – în vizorul Comisiei de la Veneția și OSCE/ODIHR

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a avut o întrevedere cu delegația comună a Comisiei de la Veneția și OSCE/ODIHR, care se află într-o vizită de informare în Republica Moldova, în perioada 28-30 ianuarie curent, informează Oficial.

Potrivit unui comunicat de presă, vizita are loc în contextul pregătirii de către Comisia de la Veneția și OSCE/ODIHR a avizului comun privind legislația electorală modificată, ce urmează să fie prezentat pe 16-17 martie curent.

„Actualul cadru legislativ asigură toate condițiile pentru organizarea și desfășurarea unor alegeri libere, corecte și democratice”, a menționat Andrian Candu.

Experții s-au arătat interesați de criteriile și modul de constituire a circumscripțiilor, de mecanismele care asigura caracterul incluziv al viitoarelor alegeri, precum și de alte aspecte tehnice de organizare a scrutinelor conform noilor norme.

De menționat că, tot astăzi membrii delegației comune a Comisiei de la Veneția și OSCE/ODIHR au întrevederi cu reprezentanții fracțiunilor parlamentare.

Din componența delegației comune a Comisiei de la Veneția și OSCE/ODIHR fac parte Richard Barrett, Membru irlandez; Eirik Holmøyvik, Membru supleant norvegian; Oliver Kask, Membru estonian, Președintele Consiliului pentru Alegeri Democratice; Pierre Garrone, Șef de Diviziune, Secretariatul Comisiei de la Veneția. Tatyana Hilscher-Bogussevich, Expert; Oleksii Lychkovakh, Consilier electoral, dar și Eva Gutjahr, Șef adjunct al Oficiului Consiliului Europei la Chișinău.

 

Doina Secrieru

Share