Năstase – la Iași: „Sărbătorirea Centenarului Marii Uniri este un prilej minunat de a ne apleca asupra unor lucruri concrete”

Năstase – la Iași: „Sărbătorirea Centenarului Marii Uniri este un prilej minunat de a ne apleca asupra unor lucruri concrete”

Andrei Năstase, Președintele Platformei Demnitate și Adevăr și candidat al formațiunii pentru funcția de primar al Chișinăului, a întreprins o vizită la Iași, la invitația Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, informează Oficial.

Potrivit unui comunicat de presă, vizita a fost prilejuită de mai multe evenimente în legătură cu Centenarul Marii Uniri.

„Am fost la Iași, în zi de triplă sărbătoare, la invitația Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și am avut deosebita ocazie să primesc binecuvântarea lui și să asist la Sfânta Liturghie cu o ocazie atât de specială. Un moment emoționant a fost când ne-am rugat toți împreună pentru viitorul neamului nostru” – a spus Andrei Năstase.

În cadrul vizitei sale la Iași, Andrei Năstase a participat la Sfânta Liturghie, oficiată de Preafericirea Sa, Patriarhul Daniel și încununată cu Proclamarea solemnă a canonizării Sfântului Gheorghe Pelerinul și a Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolit al Moldovei, născut acum 200 de ani, în Basarabia.

Mitropolitul Iosif Naniescu, numit acum Sfântul Iosif cel Milostiv, s-a născut în Basarabia în satul Răzălăi, ținutul Soroca, la 15 iulie 1818. Devine mitropolit al Moldovei în 1875. Împlinindu-și făgăduința către fostul mitropolit Veniamin Costachi, Iosif a încheiat zidirea Catedralei mitropolitane în anul 1886. Sfințenia vieții și milostenia au fost mereu cele două virtuți neîntinate ale Sf. Iosif cel Milostiv. Aflăm din „Viețile Sfinților” că „ Fără a căuta la fața omului, s-a îngrijit cu multă milă de săraci, de orfani, de văduve și de elevi, împărțind totdeauna tot ceea ce avea, dând chiar și rasa de pe el și toate darurile pe care le primea; ba și împrumutându-se de la duhovnicul său ori de la alții pentru a putea face milostenie, la sfârșitul fiecărei luni fiind dator către alții, numai să nu rămână dator el față de săraci. Niciodată nu dădea mai puțin de o pâine” Iosif cel Milostiv s-a mutat la cele veșnice în anul 1902 la 26 ianuarie, zi care acum este ziua de pomenire a acestui Sfânt.

În cadrul vizitei sale la Iași Andrei Năstase a discutat cu cei prezenți la eveniment, remarcând că interrelaționarea cetățenilor de pe cele două maluri ale Prutului este vitală, căci exemplul României în parcursul său European este extrem de elocvent pentru Republica Moldova. „Sărbătorirea Centenarului Marii Uniri este un prilej minunat de a ne apleca cu toată responsabilitatea asupra unor lucruri concrete, practice, care trebuie făcute pentru apropierea reală și bunăstarea tuturor românilor, oriunde s-ar afla” – a mai spus Președintele Platformei DA, adresând felicitările sale tuturor celor care marchează mărețul Act Istoric al Unirii „produs acum o sută de ani de către înaintașii noștri, ghidați de chemarea conștiinței, a legii și a bunei credințe”.

iasi 2

Doina Secrieru

Share