Opinie: Silvia Radu va încerca să facă ceea ce nu a mai făcut nimeni până la ea…

Opinie: Silvia Radu va încerca să facă ceea ce nu a mai făcut nimeni până la ea…

Silvia Radu, Primar interimar al Chişinăului, a anunţat că va candida independent la Primăria capitalei. În această situaţie, logic, apare întrebarea: De la cine va lua ea voturi?

Din start, trebuie de menţionat că Silvia Radu va avea o poziţie mult mai avantajoasă în aceste alegeri decât ceilalţi pretendenţi la fotoliul de Primar. Ea deja este asociată puternic cu Primăria, dat fiind postura sa de Primar interimar. În plus, pentru ea lucrează şi, în mod camuflat, cel mai probabil va lucra şi în alegeri, enormul aparat administrativ din capitală. De asemenea, chiar dacă încearcă să promoveze ideea că nu are nimic în comun cu puterea centrală, e clar că ea e candidatul ce va fi susţinut de guvernare şi poate chiar „ajutată” în lupta cu oponenţii politici.

De asemenea, e evident că în aceste alegeri Silvia Radu va avea şi o poziţionare destul de interesantă – judecând după acţiunile sale de până acum, ea va încerca să atragă voturi de pe întreg eşichierul politic – începând de la unionişti şi adepţii integrării europene şi terminând cu electoratul de stânga. Astfel, în anumite momente, Silvia Radu s-a poziţionat ca unionistă, deşi a făcut-o destul de abil, camuflat (vizitele la Bucureşti şi Iaşi, vizita Gabrielei Firea la Chişinău, atitudinea tolerantă şi chiar binevoitoare pe alocuri faţă de acţiunile organizate în Chişinău de unionişti etc.)

De asemenea, asupra ei se vor răsfrânge, într-o măsură oarecare, şi acţiunile întreprinse de guvernare în vederea integrării europene. Mai mult ca atât, Silvia Radu va încerca să atragă şi voturile părţii de electorat cu viziuni mai mult sau mai puţin feministe (în opinia unor analişti politici, ea deja avansează pe această filieră, în detrimentul Maiei Sandu, care e considerată cel mai reprezentativ actor politic pentru respectivul segment de electorat).

Totodată, prin acţiunile cu pronunţat caracter social (în special cele ce ţin de administrarea oraşului), Silvia Radu ţinteşte direct în electoratul considerat tradiţional de stânga. Cu siguranţă, o parte din acest electorat va înghiţi „momeala socială” a Silviei Radu – rămâne doar de văzut ce procent.

Deja la această etapă se poate de spus că Silvia Radu va încerca să facă ceea ce nu a mai făcut nimeni până la ea – să culeagă voturi de pe toate segmentele de electorat din capitală. Aceasta îi deschide anumite perspective din punct de vedere teoretic, însă, deocamdată, nu e clar dacă această „poziţie de caracatiţă”, care încearcă să-şi bage tentaculele peste tot, va da rezultatul scontat de ea sau de cei ce stau în spatele ei.

sursa: tribuna.md

Share