Platforma DA, despre descentralizarea reală și consolidarea autonomiei locale

Platforma DA, despre descentralizarea reală și consolidarea autonomiei locale

Platforma Demnitate și Adevăr (PDA) consideră că descentralizarea reală și consolidarea autonomiei locale, în conformitate cu standardele europene, reprezintă pilonii de bază pentru modernizarea R. Moldova și soluționarea diferendului transnistrean.

Într-un comunicat de presă, Platforma DA menționează că, „proiectul legii bugetului de stat pentru următorul an poartă un caracter electoral-populist și include un deficit bugetar ce depășește de aproape două ori limita admisibilă de legislație”.

„Acest buget va fi unul de concentrare excesivă a resurselor financiare la centrul puterii oligarhice. Este evident că actualul regim autoritar nu are nevoie de administrații locale consolidate cu atribuții extinse, autosuficiente, autonome, independente. Proiectele politicii bugetar-fiscale și legii bugetului de stat pentru anul 2018 denotă repetat că descentralizarea în RM există doar pe hârtie. Nimic nu justifică respingerea de către guvernarea antipopulară a propunerilor argumentate ale Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM)”, se spune în comunicat.

În context, Platforma DA menționează că susține recomandările formulate de CALM, fundamentate pe Recomandarea 322 din 2012 a Consiliului Europei (CALRCE) și Foaia de parcurs privind implementarea acestei Recomandări, precum și pe alte angajamente și legi ale Republicii Moldova în domeniul democrației locale și descentralizării: 

„1. depolitizarea sistemului de repartizare a fondurilor publice destinate finanțării proiectelor investiționale;

2. prelungirea acțiunii fondului de compensare pentru următorii ani (2018-2019), până la realizarea angajamentelor și măsurilor de consolidare a bazei fiscale locale, prevăzute de cadrul legal în vigoare. 

3. soluționarea problemei veniturilor ratate ale administrațiilor publice locale (APL) din cauza introducerii de către autoritățile centrale a unor scutiri fiscale.

4. creșterea veniturilor APL de la impozitul pe imobil și soluționarea problemei privind evaluarea obiectelor imobiliare amplasate pe teritoriul unităților administrativ-teritoriale de nivelul I;

5. redistribuirea impozitului pe venit al persoanelor juridice și persoanelor fizice de la filiale/reprezentanțe ale bugetului central  la APL, pe teritoriul cărora acestea își desfășoară activitatea.

6. introducerea sistemului de colectare/virare a impozitului pe venitul persoanelor fizice la locul de domiciliu (reședință);

7. includerea taxei pe resursele naturale în categoria taxelor locale; 

8. revizuirea scutirii de la plata impozitelor, taxelor locale și a altor plăți (chirie) a unor astfel de agenți economici prosperi precum: Moldtelecom, Poșta Moldovei, MoldSilva și altor agenți economici de stat, precum și a întreprinderilor Union Fenosa, MoldovaGaz, etc.

9. perfecționarea sistemului de transferuri generale și a celui cu destinație specială;

10. consolidarea rolului serviciului de colectare a taxelor și impozitelor locale de pe lângă primării/municipii”, se spune în comunicat.

Platformei DA a mai menționat că, „imediat după preluarea puterii, toate inițiativele formațiunii privind descentralizarea, vor fi implementate prioritar în cumul cu toate reformele necesare pentru asigurarea cetățenilor din toate localitățile cu servicii publice extinse și calitative”.

Mihaela Rotari

Share