Platforma DA: Parlamentul RM nu are competențe legale de a se implica în investigarea pretinselor acțiuni de finanțare ilegală a partidelor politice

Platforma DA: Parlamentul RM nu are competențe legale de a se implica în investigarea pretinselor acțiuni de finanțare ilegală a partidelor politice

Platforma Demnitate și Adevăr a adresat, astăzi, o scrisoare deschisă, prin care atrage atenția opiniei publice asupra „interesului” unor deputați ai Partidului Democrat apărut în legătură cu activitatea unei Fundații internaționale și a președintei acesteia, informează Oficial.

În scrisoare, Platforma DA subliniază că respectă  întocmai cerințele legale referitoare la finanțarea Partidului, prezintă periodic rapoartele corespunzătoare către instituția abilitată, CEC, și le publică.

„Platforma DA nu a fost niciodată finanțată din afara țării, spre deosebire de alte partide, care profită din plin de finanțări ilegale, inclusiv din bani obținuți ilicit, fapte dovedite prin acte publicate de presa independentă. Referitor la participarea unor personalități din cadrul Platformei DA, inclusiv Primarul ales al Chișinăului, Președintele formațiunii, dar și al Consiliului Marii Adunări Naționale la diverse evenimente organizate de instituții și organizații străine, inclusiv peste hotarele țării, ținem să comunicăm că fiecare invitat la asemenea întruniri participă pe cont propriu, fie își achită singuri cheltuielile aferente deplasării, fie acestea sunt suportate de organizatori, întrucât aceste evenimente nu sunt legate de activitatea nemijlocită a Partidului. În context, declarăm, cu fermitate, că Platforma DA nu a fost finanțată, nu i-au fost prestate servicii cu titlu gratuit şi nu a fost susținută material sau în alt mod contrar dispozițiilor legale. Platforma DA își exprimă nedumerirea în legătură cu implicarea concurenților noștri electorali direcți – deputați ai PD și PSRM în procesul de identificare a pretextelor, a subterfugiilor ipocrite, a motivării vicioase în temeiul cărora se urmărește scopul evident pentru toată lumea de neadmitere în cursa electorală a Platformei DA și a PAS, în special a liderilor acestor formațiuni antioligarhice, veritabil pro-europene, Andrei Năstase și Maia Sandu!”, se spune în scrisoare.

Totodată, Platforma DA consideră că, această activitate nu este altceva decât o „metodă josnică și primitivă de a intimida contracandidații politici, dar și de înlăturare a lor de la exercițiul electoral ce urmează în scurt timp”.

„Declarăm cu toată convingerea că Parlamentul RM nu are competențe legale de a se implica în investigarea pretinselor acțiuni de finanțare ilegală a partidelor politice, deoarece această activitate este expres atribuită Comisiei Electorale Centrale (art.30 alin.1, din Legea privind partidele politice). Deputații, fiind exponenți ai puterii legislative, trebuie să respecte legea, principiile neadmiterii imixtiunii în activitatea altor organe și să respecte cu strictețe principiul constituțional de separare a puterilor în stat. În realitate, însă, aceștia desconsideră legea și acceptă să comită orice fărădelegi. Cerem guvernării de la Chișinău să înceteze imediat acțiunile ilegale de intimidare a opoziției antioligarhice și pro-europene neparlamentare! De asemenea, solicităm instituțiilor internaționale să monitorizeze și să ia atitudine față de intențiile abuzive ale regimului antipopular de a frauda alegerile, inclusiv printr-o posibilă excludere nemotivată a Platformei DA și PAS, a liderilor acestora Andrei Năstase și Maia Sandu din competiția electorală”, se mai spune în scrisoarea semnată de Chiril Moțpan, Secretar General al Platformei Demnitate și Adevăr.

Doina Secrieru

Share