Prima Doamnă: Este important să punem accent pe educație
Este important să punem accent pe educație și să ne asigurăm că niciun copil nu rămâne în afara instituțiilor de învățământ. Asemenea declarații a făcut Prima Doamnă a Republicii Moldova, Margareta Timofti, ieri, 24 octombrie a.c., la manifestațiile dedicate Zilei Organizației Națiunilor Unite, care s-au desfășurat în comuna Sângereii Noi, raionul Sângerei.
Margareta Timofti, împreună cu Nicola Harrington-Buhay, coordonator rezident al Organizaţiei Naţiunilor Unite şi reprezentant permanent al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în Republica Moldova, și Valentina Ceaușceac, primarul localității, a asistat la un meci de fotbal dintre echipa angajaților ONU în Republica Moldova și cea a comunei. Meciul s-a desfășurat în Sala de sport, reparată și dotată cu echipament sportiv modern în cadrul unui program ONU de renovare a infrastructurii comunitare.
Comuna Sângereii Noi, fondată în 1921, cu o populație de peste 5.000 de locuitori, este una dintre cele 200 de localităţi din țară, care beneficiază de sprijinul ONU în consolidarea autonomiei locale, prin elaborarea strategiilor și planurilor de dezvoltare a comunității.
În cadrul unui proiect de facilitare a accesului la informații, finanțat de ONU, sătenii au acces gratuit la internet în perimetrul parcului din centrul localității.
Prima Doamnă a oferit cărți bibliotecilor din comună și a participat la o expoziție a meșteșugurilor și tradițiilor populare, precum și la un concert al formațiilor artistice din raionul Sângerei.
În cadrul evenimentului, desfășurat în Casa de Cultură, Margareta Timofti a apreciat performanța autorităților locale, care au realizat gazificarea satelor Sângereii Noi şi Mărineşti, reparaţia bibliotecilor publice din comună şi completarea fondului de carte, amenajarea parcului, reparaţia capitală a drumului central şi a liceului.
„Localitatea Sângereii Noi reprezintă un model de urmat în țara noastră. Sunteți o comunitate, care, deși formată din mai multe grupuri religioase, conviețuiește în pace şi bună înţelegere”, a declarat Prima Doamnă.
Margareta Timofti a mulțumit Organizației Națiunilor Unite pentru suportul pe care îl oferă autorităților de la Chișinău în procesul de modernizare a societății.
„Este important să punem accent pe educație și să ne asigurăm că niciun copil nu rămâne în afara instituțiilor de învățământ. Incluziunea persoanelor cu dizabilități este, de asemenea, o prioritate. Anume agențiile ONU prin activitatea lor contribuie la îmbunătățirea calității vieții cetățenilor noștri, la realizarea priorităților de dezvoltare ale țării. Permiteți-mi să adresez echipei care activează în structura ONU din Republica Moldova cele mai sincere și cordiale felicitări cu ocazia Zilei ONU. Le dorim cu această ocazie reprezentanților ONU succese în activitatea lor nobilă”, a spus Prima Doamnă.
Organizația Națiunilor Unite și-a început activitatea în Republica Moldova prin intermediul agențiilor sale specializate în 1992.
Mihaela Rotari