Șeful fracțiunii PSRM în CMC: Patrimoniul public în Chișinău, după o guvernare de 10 ani, poate fi caracterizat – haos, incompetență și abuzuri
Candidatul socialiștilor la șefia capitalei, Ion Ceban, susține că patrimoniul public în municipiul Chișinău este un domeniu, care, „la moment, după o guvernare de 10 ani, poate fi caracterizat scurt și cuprinzător, prin cuvintele: haos, incompetență și abuzuri”, informează Oficial.
În cadrul unei conferințe de presă, Ion Ceban a declarat că anume aceste trei cuvinte au stat la baza tuturor acțiunilor și inacțiunilor conducerii Primăriei din Chișinău.
„În rezultat, ne-au adus în fața unui adevăr trist, capitala RM are o economie la pământ, iar gestionarea patrimoniului public este sub orice critică. Astfel, sub gestionarea proastă, prejudiciul adus orașului prin, înstrăinări ilegale de terenuri și patrimoniu în ultimii ani, a constituit cifra de 6 miliarde de lei. Pentru acest an ne propunem ca în CMC să adoptăm bugetul, taxele și impozitele locale în termen, așa cum am făcut-o și anul trecut. Pentru că dacă vrem să avem un buget echilibrat în capitală, care să fie axat pe priorități și să fie cu adevărat finanțate necesitățile reale, trebuie să fie stabilite reguli clare de joc și să fie aduse din timp opiniei publice. Pentru aceasta am luptat constant și acum suntem mai aproape ca oricând de realizarea acestui obiectiv”, a precizat socialistul.
Potrivit lui, chiar și în condițiile dificile, când bugetul era ascuns de liberali, socialiștii au reușit foarte multe.
„Spre exemplu, am propus câteva programe foarte clare, specializate pentru modernizarea curților intra-bloc (300 de curți), reabilitarea zonelor acvatice (peste 50), un program amplu de iluminat. Tot la capitolul aspecte bugetare în programele de reabilitare capitală sau curentă a drumurilor se regăsesc sume foarte esențiale, mari. Eu nu știu de ce cineva și le asigură personalizat, dar repet – CMC este acela care aprobă bugetul”, a punctat el.
Ion Ceban a mai spus că tot socialiștii au fost cei care au susținut demersurile care au venit din partea primarilor din suburbii, dar și au reușit să adune la o masă comună și au încercat să promoveze interesele lor pe mai multe filiere. „Există posibilități. Patrimoniul public poate fi gestionat mult mai eficient. Atunci când e vorba de vânzare, procesul trebuie să fie făcut transparent, iar banii integral să fie vărsați la buget, dar nu să rămână în buzunarele cuiva. Atunci când e vorba de conservarea sau reabilitarea – la fel trebuie să fie făcute în mod profesionist, la bază să fie pus interesul public, dar nu interesul personal al cuiva”, a mai spus Ceban.
Doina Secrieru