Astăzi este marcată Ziua Mondială a Sănătății Mintale

Astăzi este marcată Ziua Mondială a Sănătății Mintale

Pe 10 octombrie este marcată Ziua Mondială a Sănătății Mintale. În acest an, la îndemnul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), vorbim despre tineri și sănătatea mintală într-o lume în schimbare.

Conform datelor OMS, jumătate dintre tulburările mintale debutează la vârsta de 14 ani. Depresia este în top trei al problemelor de sănătate cu care se confruntă adolescenții din toată lumea. Suicidul este a doua cauză de deces pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 15 și 29 de ani la nivel global.

Cele mai des întâlnite probleme de sănătate mintale care se pot manifesta în perioada adolescenței sunt depresia, anxietatea, tulburările de comportament alimentar.

În Republica Moldova, adolescenții care se confruntă cu dificultăți de ordin emoțional sau psihologic se pot adresa specialiștilor (psiholog, psihopedagog, psihiatru) la Centrele Comunitare de Sănătate Mintală sau la Centrele de Sănătate Prietenoase Tinerilor. Aceste centre medico-sociale activează în toate centrele raionale și municipiile din țară, aflându-se în structura sistemului de asistență medicală primară. Serviciile au un caracter multidisciplinar și sunt prestate confidențial și gratuit.

De Ziua Mondială a Sănătății Mintale, echipele serviciilor comunitare de sănătate mintală organizează evenimente și activități de informare și sensibilizare pentru adolescenți, părinți, alte grupuri țintă. În perioada 10 – 18 octombrie, vor fi desfășurate sesiuni informaționale pentru adolescenți, care vor avea loc la Chișinău, Ungheni și Comrat. Atelierele practice despre stima de sine ”Ești exact CUM SE CADE” sunt organizate printr-un efort comun al proiectelor moldo-elvețiene „MENSANA” și „Generație sănătoasă”.

Specialiștii spun că adolescența și primii ani de maturitate se numără printre cele mai provocatoare etape de vârstă, când copiii își afirmă din plin nevoile de autonomie, identitate de sine, intimitate și explorare. De cele mai multe ori, datorită unei comunicări bune între părinți sau persoana de suport și copil, dificultățile vârstei sunt depășite cu succes. Totuși, există provocări și comportamente de risc care necesită monitorizare din partea familiei, grupului social, instituțiilor de învățământ, serviciilor specializate.

Conform datelor Biroului Național de Statistică, circa 10 procente din populația Republicii Moldova este constituită din persoane cu vârsta cuprinsă între 10 și 19 ani (350 000 locuitori).

La nivelul întregii populații, în anul 2017 rata prevalenței problemelor de sănătate mintală și comportament era de 151 654 persoane, iar rata incidenței constituia 10133 persoane.

Menționăm că, la nivel național, cu suportul oferit de proiectul moldo-elvețian MENSANA, a fost aprobat „Programul Național privind sănătatea mintală pentru anii 2017 – 2021”, care are drept scop promovarea bunăstării mintale a populaţiei, prevenirea tulburărilor mintale, oferirea oportunităţilor egale de acces la servicii de calitate şi protecţia drepturilor persoanelor cu probleme de sănătate mintală şi a familiilor acestora. Proiectul menționat a devenit pilonul de bază pentru reforma serviciilor de sănătate mintală.

Mihaela Rotari 

Share