Atenție! Se interzice pescuitul scrumbiei în fluviul Nistru
În scopul reglementării pescuitului scrumbiei (Alosa immaculata) în perioada migrării în masă și menținerii potențialului reproductiv și efectivului acestei specii în fluviul Nistru inferior, Ministerul Mediului a emis Ordinul ”Cu privire la prohibiţia pescuitului scrumbiei”.
Astfel, se interzice pescuitul scrumbiei (Alosa immaculata) în fluviul Nistru pe sectorul de la barajul Centralei Hidroelectrice Dubăsari până la satul Palanca și în brațul Turunciuc, timp de 10 zile consecutive, de la 16 mai până la 25 mai 2015. Controlul asupra respectării perioadei de prohibiţie a pescuitului scrumbiei se pune în sarcina Serviciului Piscicol din cadrul Ministerului Mediului.
Scrumbia este o specie marină migratoare care iernează la adâncimi apreciabile şi la o distanţă mare de ţărm. Staţionează un timp în faţa gurilor râurilor, după care urcă în amonte pentru reproducere. Migraţia cea mai intensă are loc în luna aprilie şi la începutul lunii mai. Are spatele verde-albăstrui intens, flancurile argintii cu un luciu foarte viu, iar înotătoarele sunt incolore. După culoare, se disting două varietăţi, cu capul deschis la culoare şi cu capul negricios. Scrumbia este un relict pontic cu foarte mare importanţă economică. Pescuitul se face în perioada migraţiei de reproducere cu unelte dedicate precum avele de scrumbie trase în derivă, lestate pentru pescuitul între ape sau aproape de fund. Perioada de pescuit se desfăşoară pe toată perioada migraţiei, cu stabilirea unor intervale de prohibiţie.
Maria Roşca