Curtea de Conturi, la cea de-a XII întrunire a Grupului de lucru EUROSAI

Curtea de Conturi, la cea de-a XII întrunire a Grupului de lucru EUROSAI

Reprezentanții Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) au participat la seminarul privind Mediul de control: e-Estonia și la cea de-a XII-a întrunire a Grupului de lucru EUROSAI privind auditul tehnologiilor informaționale, care s-a desfășurat în Tallinn, Estonia.

La eveniment Curtea de Conturi a fost reprezentată de către auditorii din cadrul Direcției audit TI Natalia Balaban-Uncu, șef Direcție și Cazimir Vladimir, controlor de stat principal.

Scopul întrunirii a fost diseminarea experienței și performanțelor Estoniei în domeniul TI, precum și raportarea activităților realizate pe parcursul anului 2017 potrivit Planului de lucru al Grupului de lucru EUROSAI privind auditul TI, la fel, și stabilirea activităților Grupului EUROSAI privind auditul TI pentru anul 2018.

Evenimentul a găzduit reprezentanți ai Instituțiilor Supreme de Audit din circa 30 de țări, precum Albania, Armenia, Austria, Azerbaidjan, Belgia, Bosnia și Herțegovina, Cehia, Estonia, Finlanda, Franța, Macedonia, Germania, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta, Moldova, Muntenegru, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Serbia, Slovacia, Spania, Elveția, Turcia, Ucraina, Statele Unite ale Americii precum și reprezentanții Curții de Conturi Europene.

În cadrul întrunirii au fost prezentate mai multe tematici, cum ar fi: spațiul de сontrol al procesului e-guvernare (CUBE) – activități realizate și inițiate; autoevaluarea capacităților de audit TI ale ISA (ITASA); autoevaluarea capacităților ISA pentru utilizarea instrumentelor software (ITSA); auditul paralel privind protecția datelor cu caracter personal realizat, precum și misiuni de audit cooperative inițiate, potențiale tematici abordate. De asemenea, s-a discutat asupra planificării activităților ulterioare ale Grupului de lucru EUROSAI privind auditul TI, în contextul obiectivelor și activităților stabilite în Planul Strategic EUROSAI 2017-2023.

În context, participanții au fost implicați în discuții interactive, dezbateri, exemple practice, prezentări. Au fost examinate particularitățile auditului TI, s-au făcut schimb de idei și opinii, partajare de cunoștințe și experiență din cadrul activității ISA participante.

Menționăm că, CCRM este membru activ al Grupului de lucru EUROSAI privind auditul TI (EUROSAI IT Working Group) din luna august 2013, fiind, de asemenea, membru din subgrupurile ITSA și ITASA din cadrul Grupului EUROSAI privind auditul TI.

Mihaela Rotari

Share