Delegația moldovenească în cadrul CUC a atras atenția asupra unor noi posibile tensiuni în Zona de Securitate

Delegația moldovenească în cadrul CUC a atras atenția asupra unor noi posibile tensiuni în Zona de Securitate

Comisia Unificată de Control (CUC) a desfășurat, la 15 martie, ședința extraordinară în or. Bender, unde au fost examinate mai multe subiecte. La propunerea delegației moldovenești, CUC a examinat și a confirmat în funcție un observator militar din partea Republicii Moldova.

Comisia a aprobat, de asemenea, raportul săptămânal al Comandamentului Militar Întrunit (CMI) privind situaţia în Zona de Securitate pe perioada 7 – 13 martie 2018.

Delegația transnistreană a difuzat textul unei adresări, prin care a recunoscut, de fapt, că în luna noiembrie 2017, în ajunul zilei de 18 noiembrie, când urma să aibă loc ceremonia oficială de redeschidere a circulației pe podul peste r. Nistru din preajma satelor Gura Bâcului și Bâcioc, reprezentanţii Tiraspolului, fără o coordonare prealabilă cu CUC, au procedat la fortificarea infrastructurii postului structurilor de forță transnistrene din preajma s. Bîcioc, inclusiv prin creşterea numărului de personal: „grăniceri”, „milițieni din cadrul serviciului migrațional” și „vameşi”, care au fost abilitaţi cu înregistrarea și controlul obligatoriu al tuturor persoanelor și mijloacelor de transport care vor circula peste pod.

„Aceste acțiuni unilaterale ale Tiraspolului vin în dezacord cu înţelegerile convenite anterior în cadrul CUC şi reprezintă o dovadă certă a faptului că partea transnistreană refuză să respecte regimul Zonei de Securitate și angajamentele asumate.

Mai mult ca atât, suplimentar la acţiunile întreprinse deja, prin acest document reprezentanţii Tiraspolului, şi-au reiterat intenția de a construi în următoarele luni o așa-numită „parcare” cu infrastructura și funcțiile unui veritabil terminal vamal pentru camioanele de mare tonaj și alt tip de transport.

Astfel, putem afirma cu toată certitudinea că îngrijorările expuse de nenumărate ori pe parcursul ultimelor luni de către partea moldovenească în legătură cu intenţiile şi acţiunile destabilizatoare întreprinse de reprezentanţii Tiraspolului au fost întru totul întemeiate și justificate”, se spune într-un comunicat de presă.

În legătură cu situaţia creată delegaţia moldovenească a atras din nou atenția delegației Federației Ruse, a reprezentanților Ucrainei și Misiunii OSCE asupra faptului că realizarea practică de către structurile tiraspolene a intențiilor lor va crea noi impedimente în calea liberei circulații a oamenilor de pe ambele maluri ale r. Nistru şi va genera noi tensiuni în Zona de Securitate.

„În contextul acestor evoluţii, considerăm că, pentru a nu admite destabilizarea în continuare a situației în Zona de Securitate, se impune aplicarea neîntârziată de către misiunea de pacificare a tuturor pârghiilor de care dispune”, se mai spune în comunicat de presă.

Următoarea şedinţă a Comisiei va avea loc pe data de 22 martie 2018.

Mihaela Rotari

Share