Detalii despre dezvoltarea sistemului integrat de management al deșeurilor în sudul ţării

Detalii despre dezvoltarea sistemului integrat de management al deșeurilor în sudul ţării

Reprezentanții Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC) s-au întrunit la 2 iunie, într-o şedinţă de lucru cu principalii actori implicaţi în dezvoltarea sistemului integrat de management al deșeurilor în Regiunea de Dezvoltare Sud. Scopul întrunirii a fost coordonarea activităţilor ce urmează a fi întreprinse în a doua jumătate a acestui an.

Principalele subiecte incluse pe ordinea de zi a şedinţei au vizat situația curentă privind elaborarea Studiului de Fezabilitate și a evaluării impactului asupra mediului în Regiunea de Dezvoltare Sud; coordonarea abordării metodologice privind elaborarea acestuia, inclusiv prognoza de generare a deșeurilor, aspectele tehnice, estimările privind analiza cost-beneficiu. De asemenea, participanţii au discutat şi posibilităţile de extindere a Studiului de Fezabilitate asupra localităților din UTA Găgăuzia şi sursele posibile de investiții.

„Acţiunile necesare elaborării Studiului de Fezabilitate sunt finalizate în proporţie de 80 la sută. Urmează a fi actualizată informaţia privind extinderea Studiului de Fezabilitate asupra localităților din UTA Găgăuzia şi a stabili sursele de investiţii”, a spus Valerian Bînzaru, şeful Direcției generale dezvoltare regională din cadrul MDRC.

La şedinţă au participat reprezentanţi ai Ministerului Mediului, Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud (ADR Sud), Agenţiei de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ), Agenţiei de Dezvoltare Cehă (ADC).

La finalul discuţiilor cei prezenţi au decis ca până la mijlocul lunii iunie a.c., reprezentanţii Ministerului Mediului să coordoneze ipotezele utilizate în cadrul elaborării Studiului de Fezabilitate de către GIZ și ADC, a aspectelor ce țin de compoziția morfologică, aspectelor tehnice, aspectelor financiare și aspecte instituționale.

Maria Roșca

Share