Două grupări reţinute pentru falsificare de bani. „Bancnotele false erau de o calitate înaltă”

Două grupări reţinute pentru falsificare de bani. „Bancnotele false erau de o calitate înaltă”

Serviciul protecție internă și anticorupție al MAI, în comun cu Procuratura mun. Chișinău oficiul principal, Serviciul de Informații și Securitate și Direcția de poliție a mun. Chișinău au documentat şi anihilat activitatea a două grupări criminale specializate în fabricarea, și punerea în circulație a bancnotelor false în proporţii deosebit de mari.

Conform unei informaţii operative primite de oamenii legii, membrii acestor grupări, originari din Republica Moldova specializați în falsificarea dolarilor SUA și euro, urmau să aducă în țară 70 000 de dolari și 215 000 euro.

Activitatea ilicită a acestora a fost documentată pe parcursul anului 2017, în rezultatul căreia oamenii legii au constatat că bancnotele false erau introduse în țară din Uniunea Europeană, pe care urmau să-i realizeze la echivalentul de 30 – 35%, din valoarea nominală a bancnotelor.

Astfel, în rezultatul măsurilor speciale de investigaţie, în cadrul cărora au fost realizate mai multe achiziţii de control, au fost reținute 6 persoane cu vârste cuprinse între 20 și respectiv 50 de ani, domiciliați în mun. Chișinău cât și în diferite raioane ale republicii, dintre care 4 au fost plasați în arest preventiv.

Unul din liderii grupării, în vârstă de 46 de ani, anterior a mai fost cercetat penal pentru infracțiuni de furt, jaf, tâlhărie și contrabandă.

În rezultatul percheziţiilor efectuate în timpul reținerii, cât și la domiciliile suspecților, au fost depistate și ridicate mijloace bănești în sumă de 8 000 de dolari SUA și 5 000 de euro falși. De asemenea, au fost ridicate şi deferite tipuri de muniții pentru armament şi tehnică specială pentru obținerea informației pe ascuns, fiind pornite încă 2 cauze penale.

Bancnotele false erau de o calitate înaltă, posedând imitarea filigranului și alte semne de protecție, fapt care permitea punerea acestora în circulaţie în special pentru acceptarea lor în bancomate.

În acest caz a fost iniţiată o cauză penală în baza indicilor prevăzuţi de art. 236 alin.2 Cod Penal al RM. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi de „Fabricarea sau punerea în circulaţie a banilor falşi sau a titlurilor de valoare false”, aceştia riscă închisoare de la 7 până  la 15 ani.

Mihaela Rotari

Share