FAO: Sistemul național de siguranță a alimentelor din Republica Moldova a fost consolidat în concordanță cu standardele UE

FAO: Sistemul național de siguranță a alimentelor din Republica Moldova a fost consolidat în concordanță cu standardele UE

Sistemul național de siguranță a alimentelor din Republica Moldova a fost consolidat în concordanță cu standardele UE și internaționale ca urmare a proiectului FAO “Suport la Fortificarea Sectorului de Siguranță a Alimentelor în Moldova”, care s-a încheiat azi la Chișinău după un atelier final de două zile de validare a rezultatelor și recomandărilor în baza evaluării sistemului național de control al alimentelor realizat în cadrul proiectului, informează Oficial, cu referire la un comunicat de presă.

„Îmbunătățirile obținute ca rezultat al acestui proiect vor aduce beneficii consumatorilor, producătorilor, prelucrătorilor din sectorul alimentar, autorităților din domeniul siguranței alimentelor și factorilor de decizie din Republica Moldova”, a declarat în deschidere, Tudor Robu, Adjunctul Reprezentantului FAO în Moldova.

În cadrul atelierului, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) a prezentat totodată și acțiunile ulterioare prioritizate de participanții atelierului final și angajamentele asumate de către autoritățile naționale.

„MADRM conlucrează și va conlucra în continuare cu producătorii și prelucrătorii din domeniul alimentar pentru a asigura produse alimentare mai sigure și mai calitative. Este obligația noastră față de consumatorii din Republica Moldova și acest proces ne ajută substanțial să câștigăm și încrederea consumatorilor din piețele externe, în special din Uniunea Europeană”, a subliniat Vasile Luca, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

Proiectul, elaborat și implementat cu suportul FAO de către MADRM în strânsă colaborare cu Agenția Națională de Siguranță a Alimentelor (ANSA), s-a axat pe consolidarea cadrului legislativ în domeniul siguranței alimentelor, îmbunătățirea expertizei ANSA în domeniul siguranței alimentelor și capacităților instituționale în aplicarea cadrului de analiză a riscurilor, pregătirea operatorilor din domeniul business-ului alimentar potrivit normelor de control internaționale (HACCP și trasabilitate) întărirea capacităților structurilor naționale ale programului FAO/OMS Codex Alimentarius.

“Siguranța și calitatea alimentelor reprezintă un domeniu important de lucru și expertiză în programele FAO deoarece acestea afectează direct nutriția, securitatea alimentară, utilizarea responsabilă a resurselor naturale și creșterea economică” a subliniat Eleonora Dupouy, Specialist FAO pentru siguranța alimentelor și nutriție, precizând că împreună cu Agenția pentru Siguranța Alimentelor din Moldova și cu Ministerul Agriculturii s-a lucrat pentru o mai bună înțelegere și aplicare consecventă a cadrului de analiză a riscurilor la supraveghere și inspecție, dezvoltarea politicilor, reglementărilor și consolidarea structurilor naționale Codex Alimentarius”

În cadrul proiectului au fost organizate și realizate ateliere de instruire, vizite de studiu pentru experții locali (în Finlanda și Irlanda), au fost elaborate amendamente la legislația națională, Planul General de Gestionare a Crizelor în sectorul alimentelor (aflat în stadiu final de consultare și promovare pentru aprobare de către Guvern), precum și o evaluare a sistemului național de control al alimentelor, urmând normele internaționale și criteriile de performanță elaborate de FAO în colaborare cu Organizația Mondială a Sănătății.

Constatările și recomandările cheie ale studiului au fost prezentate în cadrul atelierului și cuprind: aplicarea politicilor ce ar facilita recrutarea cadrelor și menținerea acestora în cadrul ANSA, coordonarea controalelor între autoritățile competente și centralizarea informației privind controalele efectuate, implicarea mediului academic în studii științifice asupra riscurilor de contaminare și evoluția agenților patogeni ca bază a măsurilor eficiente de gestionare a riscurilor etc.

Proiectul “Suport la Fortificarea Sectorului de Siguranță a Alimentelor în Moldova” a demarat în 2014, cu un buget de 400 000 USD.

Doina Secreieru

Share