Inspectorii de frontieră, instruiți pentru identificarea persoanelor cu simptome ale rujeolei
Poliția de Frontieră a inițiat și a început să întreprindă un șir de măsuri în punctele de trecere pentru monitorizarea, detectarea și notificarea alertelor privind persoanele suspecte de caz probabil de infectare cu virusul rujeolic.
În acest sens, s-a cerut polițiștilor de frontieră de a reactualiza registrul de evidenţă a călătorilor suspecţi de infectare depistaţi în punctele de trecere și de a monitoriza permanent fluxul de călători, prin sporirea atenției față de persoanele sosite din Ucraina și România, prepoderent copii.
Totodată, specialiștii medicali ai Poliției de Frontieră au venit cu un set de recomandări privind protecția individuală a personalului antrenat în efectuarea controlului trecerii frontierei de stat. Astfel că efectivul de la frontieră trebuie să respecte distanța de convorbire cu călătorii, să întrețină încăperile de serviciu în stare curată și să folosească măști în cazurile de apariție a riscurilor de contact cu persoanele suspecte de îmbolnăvire.
Dacă vor fi identificați călători cu simptomatica caracteristică rujeolei, în orice subdiviziune de frontieră s-a dispus amenajarea unui spaţiu separat corespunzător (izolator) pentru intervievarea persoanei suspecte sau afectate, inclusiv întreprinderea măsurilor pentru consultarea medicală acesteia. La fel, asigurarea accesului serviciului medical corespunzător, autospecialei şi mijloacelor pentru efectuarea diagnozei, prelevarea probelor biologice, care să permită examinarea şi preluarea rapidă a persoanei bolnave.
Menționăm că până la finele lunii curente, în cele mai solicitate puncte de trecere se vor afla câte un lucrător medical care va acorda asistența necesară călătorilor, fiind o măsură luată cu scop de a preveni transmiterea transfrontalieră a virusului rujeolic, cât și de a fluidiza traficul la frontieră.
INFORMAŢIE GENERALĂ:
Rujeola (sau pojarul) este o boală infectio-contagioasă, specific umană, determinată de virusul rujeolic și se manifestă prin febră, erupţii, complicaţii frecvente şi severe. „Sursa de infecţie este exclusiv umană, se transmite de la om bolnav la cel sănătos. Bolnavii răspândesc virusul pe cale aerogenă, prin picăturile de salivă, tuse, strănut, conversație. Poate apărea la orice vârstă la persoanele nevaccinate sau, în cazul celor vaccinate cu o singură doză ROR (vaccinarea se face la un an, revaccinarea la șapte și cinsprezece ani).
SIMPTOMELE DE RUJEOLĂ:
Se manifestă prin febră 40-41° C, aspect de „faţă plânsă”, cu ochii înroşiţi, secreţii nazale, cu alterarea stării generale, dureri de cap (cefalee), greaţă, vomă şi chiar diaree, afectarea oculară, erupţie externă “pete hemoragice“ pe față, care se propagă descendent pe gît-trunch-membre “se scurge de sus în jos”.
Mihaela Rotari