Ion Prisăcaru clarifică situația: Fiecare angajat al SFS este în drept, să-și ia o pauză de câteva minute
Serviciul Fiscal de Stat (SFS) a făcut unele precizări în ceea ce ține de cea mai recentă inițiativă a instituției privind pauzele oferite angajaților.
Lansarea de noi servicii electronice, comutarea accentelor pe transformarea autorității fiscale în una prietenoasă contribuabililor și promovarea conformării fiscale voluntare dau deja roade, exprimate printr-o creștere semnificativă a veniturilor la buget. Iar schimbările în bine au fost posibile grație unei culturi interne a inovației, conducerea SFS implementând noi practici de mărire a productivității muncii, un exemplu în acest sens fiind și inițiativa de a le oferi angajaților fiscului posibilitatea de a servi un măr, un ceai sau o cafea în timpul programului, a declarat, solicitat de presă, Șeful SFS, Ion Prisăcaru.
Comentată intens de către mass-media, a mai specificat Ion Prisăcaru, s-au atestat și anumite comentarii mai tendențioase, fie din cauză că unii ziariști nu au pătruns esența lucrurilor, fie din oricare alte motive. O noutate, pusă în practică pentru a mări productivitatea muncii, a fost tratată de către unii într-un stil grotesc, ceea ce ne obligă să revenim asupra subiectului cu anumite precizări.
În primul rând, este de menționat că respectiva inițiativă este în strictă concordanță cu prevederile legislației în vigoare, nu necesită careva cheltuieli ieșite din comun și reprezintă, de fapt, un element de îmbunătățire elementară a condițiilor de muncă a angajaților instituției. În același context, vom preciza că nu există ore fixe, la care angajații merg, cum cred unii, în coloană, la servit ceaiuri, câte două ore pe zi. În realitate, fiecare angajat al SFS este în drept, pe parcursul zilei de muncă, să-și ia o pauză de câteva minute și, servind un ceai într-un spațiu special amenajat, să discute cu ceilalți colegi planurile curente de lucru, obiectivele comune etc. De aici, vom observa că inovația a apărut într-un context concret, legal, și argumentează un beneficiu real pentru publicul căreia i se adresează. Beneficiile unor asemenea practici sunt multiple, fapt demonstrat și de către practica internațională din cadrul instituțiilor de stat cu funcții similare.
Oficial notează: Inițiativa conducerii Serviciului Fiscal de Stat este în conformitate cu prevederile Regulamentului cu privire la cuantumul şi criteriile de stabilire a cheltuielilor suportate şi determinate de angajator pentru transportul, hrana şi studiile profesionale ale angajatului, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 144 din 26.02.2014, în scopul respectării prevederilor legislației muncii a RM și în scopul asigurării condițiilor decente de muncă, precum și pentru motivarea personalului, fiind, în acest sens, prima instituție publică din Republica Moldova care a implementat practic aceste prevederi.
Maria Roșca