Locurile mai puțin cunoscute de pe teritoriul raionului Hîncești – descoperite (foto)

Locurile mai puțin cunoscute de pe teritoriul raionului Hîncești – descoperite (foto)

Ținutul Hîncești a găzduit, weekendul trecut, pe 27 și 28 mai,  mai mulți bloggeri, jurnaliști și reprezentanți ai agențiilor de turism, care au participat la lansarea Clusterului de Turism al raionului. Aceștia au mers într-o expediție de două zile pentru a explora locurile mai puțin cunoscute de pe teritoriul raionului.

Potrivit unui comunicat de presă, infotripul a început în orașul Hîncești, unde invitații au putut descoperi cel mai reprezentativ punct de atracție al localității – Complexul Manuc Bey. Cei prezenți au rămas surprinși atât de farmecul acestei clădiri de mare importanță culturală, cât și de istoria care stă la baza ei. În interiorul edificiului, care urmează să găzduiască în curând și o vinotecă a Vinăriei Hîncești, s-a desfășurat și o degustare de vinuri albe, rose și roșii ale aceleiași vinării locale.

A urmat prânzul într-un local amplasat în imediata apropiere a conacului, pe malul lacului din Hîncești, apoi infotripul a continuat cu vizita la Muzeul de Istorie și Etnografie din Ciuciuleni, care a impresionat prin bogăția și varietatea exponatelor pe care le deține. Seara, grupul organizat a ajuns în sânul naturii, în preajma cascadei cu șapte lacuri, unde au fost cazați la o agropensiune din satul Ciuciuleni. Atmosfera a fost creată de focul de tabără, de porcul la proțap, de sunetul de chitară și de aerul îmbătător de curat.

A doua zi de infotrip a început cu drumeția prin codrii Hînceștiului, care se bucură de o verdeața și de un farmec aparte, până s-a ajuns la Mănăstirea Hîncu, unul dintre cele mai vizitate lăcașuri sfinte din țară. În urmatoarea parte a zilei, grupul a continuat călătoria până la Mirești, unde mesterul popular Adrian Onuța și-a deschis atelierul și a oferit o lecție demonstrativă de olărit. La Nemțeni a fost luat prânzul, iar participanții au vizitat Muzeul „Constantin Tănase” și Galeria de Artă „Timotei Batrînu”.

Excursia a culminat cu un popas la Curtea Domnească din Lăpușna, care este astăzi în reconstrucție.

Precizăm că, scopul acestei expediții a fost de a valorifica destinațiile turistice și de a ajuta administrația raionului și inițiatorii Clusterului de Turism Hîncești să pună în valoare potențialul turistic  al ținutului. Acest infotrip face parte din șirul de activități (printre care și dezvoltarea unui website de prezentare a raionului Hîncești ca destinație turistică, crearea unei hărți de buzunar și realizarea unui spot video de prezentare) derulate pentru realizarea obiectivului de bază al Clusterului de Turism Hîncești – de a promova destinațiile turistice în rândul turiștilor din Republica Moldova și România.

Ideea clusterului a pornit de la faptul că varietatea de atracții turistice a raionului este foarte puțin valorificată, iar acesta vine ca soluție pentru această problemă și își propune să faciliteze crearea unei viziuni comune și să stimuleze cooperarea care va duce la dezvoltarea destinației turistice a raionului Hîncești în general și la dezvoltarea afacerilor din domeniu în particular. De asemenea, clusterul va stimula colaborarea dintre instituțiile publice și mediul privat.

Proiectul este finanțat de programul Diaspora Engagement Hub, implementat de Biroul pentru relații cu diaspora din cadrul Cancelariei de Stat a Republicii Moldova, în parteneriat cu Organizația Internațională pentru Migrație, Misiunea în Moldova, în cadrul proiectului „Consolidarea Cadrului Instituțional al Republicii Moldova în domeniul Migrației și Dezvoltării”, care este finantat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare.

h8 h9 h10 hin5

Doina Secrieru

Share