MAIA caută soluții pentru problemele fermierilor

MAIA caută soluții pentru problemele fermierilor

În legătură cu revendicările reprezentanților câtorva asociații de producători și exportatori agricoli, Ministerul menționează că vineri, 13 martie curent, în cadrul unei reuniuni cu producătorii agricoli la care au participat Prim-ministrul RM, Dl Gaburici Chiril şi Ministrul  Finanţelor, Dl Arapu Anatol au fost discutate problemele aduse în evidenţă, precum şi solicitările pe termen scurt şi mediu. 

De asemenea,  Ministerul precizează că a luat act de preocupările agricultorilor şi este în proces de identificare a soluţiilor viabile pentru depăşirea situaţiei.

În acelaşi timp, în contextul situației în care politica bugetar-fiscală nu este stabilită, este imposibil să vorbim despre sumele destinate subvenţionării agricultorilor, întrucât nu avem deocamdată un Buget aprobat. Proiectul Regulamentului de subvenționare pentru anul 2015 este elaborat și la moment, este consultat cu reprezentanții filierelor de producători, fără a avea crifrele finale ale Fondului.
Referitor la Creditul polonez, este de menţionat că, MAIA a propus o rată a dobânzii în mărime de 1,5%. Această cifră este fixată şi în proiectul  Hotărârii de Guvern, care în prezent, se află la avizare în ministerele vizate. În următoarele  3-4 zile vom dispune şi de avizele acestor instituţii. Creditul ar putea fi accesat de producătorii agricoli în aproximativ o lună.

Ce ține de preţurile excesive la carburanţii utilizați la lucrările agricole, Ministerul subliniază că la moment se discută atât cu producătorii agricoli, cât şi cu partenerii de dezvoltare,  iar o decizie acceptabilă pentru factorii vizaţi se impune în termeni restrânși. Este de subliniat faptul că, Ministerul și-a exprimat în mai multe rânduri poziția fermă despre necesitatea depunerii eforturilor comune pentru identificarea soluțiilor care vor duce la o ieftinirea acestor produse. În cadrul Ministerului au fost date deja indicaţiile de rigoare pentru examinarea situaţiei privind lanţul valoric, formarea preţurilor la input-uri, practicile europene, etc.

Ministerul menţionează suplimentar, că pentru rezolvarea revendicărilor agricultorilor este nevoie de un dialog şi o comunicare deschisă între reprezentanții Guvernului, agricultori, partenerii de dezvoltare, dar și reprezentanţii sectorului bancar, având în vedere nemulţumirile exprimate de reprezentanții agricultorilor, în raport cu acordarea creditelor pentru sector.

Doina Secrieru

Share