Modificări la legea cu privire la ANI. Iată despre ce e vorba!
Modificările și completările făcute la Proiectul Legii cu privire la constituirea Agenției Naționale de Integritate (ANI) și Planul național de acțiuni pentru drepturile omului au fost astăzi prezentate de către secretarul general de stat al Ministerului Justiției, Anatolie Munteanu, transmite Oficial.
Astfel, proiectul Legii privind Agenția Națională de Integritate va suporta următoarele modificări:
„Modificările propuse sunt legate de precizarea procedurii de verificare a respectării condiției verificarea calității de fost colaborator operativ sau agent sub acoperire al SIS, inclusiv informator al acestor serviciu până în 1991. Urmează ca informația să fie confirmată prin declarație de propria răspundere a candidatului și excluderea etapei de solicitare a informației de rigoare de la SIS. Se propune de asemenea ca SIS să asigure verificarea candidaților privind verificarea acestora la funcții publice. O modificare importantă se referă la excluderea caracterului eliminatoriu al testului la poligraf. Nu se statuează că rezultatele testului la poligraf ar constitui motiv de ne-accedere în anumite poziții a persoanelor supuse testului.
Un element la modificările propuse este declarația de avere și interese. Se propune revizuirea noțiunii de persoană apropiată și ca în această categorie să fie încadrat soțul/soția.
Se propune modificarea noțiunii de beneficiar efectiv. Noțiunea nouă propusă – persoana fizică ce deține și controlează în ultima instanță o persoana în al cărei nume se realizează o tranzacție șl deține direct/indirect dreptul de proprietate a 25% din acțiuni.
A fost propus înserarea unui criteriu care să admită calitatea de concubin/concubină. De asemenea, va fi modificată și structura declarației de avere”, a spus Anatolie Munteanu.
În context, au fost prezentate și modificările propuse la Planul național de acțiuni în domeniul drepturilor omului. „Obiectivul principal este de a asigura ca toți cetățenii beneficiază de drepturi fundamentale, cadru legal și servicii corespunzătoare. Documentul conține acțiuni pentru perioada 2018-2020 și facilitează accesul la justiție, dreptului la exprimare, cu privire la statului celor din stânga Nistrului și grupurilor etnice, religioase și lingvistice.
Se va crea și un Consiliu Național și Secretariat Național pentru drepturile omului pentru a monitoriza mecanismul implementării punctelor. Consiliul va avea 31 de membri. Președintele va fi Premierul, vicepreședinții – ministrul Justiției și MAEIE, vor intra în componență și 7 miniștri, 2 președinți ai comisiilor parlamentare, procurorul general, avocatul poporului, bașcanul Găgăuziei, etc.”, a adăugat Anatolie Munteanu.
Doina Secrieru